Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Retromania

Vinyl is back! Terug van weggeweest. Met Vinyl bedoel ik in dit geval het tijdschrift Vinyl. In 1980 opgericht als alternatief voor het als te conservatief bestempelde muziektijdschrift Oor. Vinyl besteedde vooral aandacht aan vernieuwende muziek. Postpunk en Ultra. Het laatste is afgeleid van Ultramodernen, een vernieuwende stroming in de beeldende kunst. Vinyl was door de telkens nieuwe en tijdrovende handmatige opmaak op zichzelf al een toonbeeld van experimenteerdrift. Do-it-yourself was het motto. Het was ook de tijd van recessie, veel tijd en weinig geld. Met www.Ultra2012.nl is er opnieuw aandacht voor deze creatieve periode. Bij Lebowski zijn net drie boeken over (post)punk in Nederland verschenen. Er vinden ook weer Ultraconcerten plaats. Alleen bij de Utrechtse vestiging van Boudisque - ooit de vooruitstrevendste platenzaak van Nederland - hadden ze nu nog nooit gehoord van Vinyl. Ook niet van een eenmalige heruitgave. Bij Selexyz – de grootste boekhandelketen in het land - hetzelfde laken het pak.

‘Tja,’ zegt de man van de uitgeverij als ik bel, ‘je bent er wel vroeg bij. Ik verwacht dat hij volgende week in de winkels ligt. Maar je kunt ‘m ook via www.bol.com krijgen. Hij ligt er trouwens voor een tientje goedkoper,’ zegt hij op een samenzweerderige toon er achteraan. Vaag dringt bij mij het nieuws door van de recente overname van Bol door Albert Hein. Synergie was het, deze overname. Wat je Bij bol koopt haal je af bij Appie, waar je dan gelijk je boodschappen doet. Ze weten het mooi te verkopen.

Ik bedank de man voor de tip.‘Wacht nog 10 minuten met bellen.’ Ik probeer dezelfde samenzweerderige toon aan te slaan. ‘Dan ga ik gelijk bestellen.’

De site biedt inderdaad de Vinyl voor 10 euro onder de elders gepubliceerde prijs aan. Ik ontvang een bevestiging dat de bestelling binnen enkele dagen wordt thuis bezorgd.
‘s Avonds is op de site het product al een tientje duurder.
Zeven dagen later nog geen Vinyl. Ik bel Bol en vraag waar mijn bestelling blijft.
‘Ik zie hier dat de leverancier geen duidelijkheid kan bieden wanneer het product geleverd kan worden,’ meldt de Bolmedewerkster aan de ander kant van de lijn.
‘Ja, en?’vraag ik.
‘Ik adviseer u uw eerdere bestelling ongedaan te maken en opnieuw uw bestelling te doen,’ zalft het meisje door de telefoon.
‘Dat is een wel heel rare oplossing voor jullie probleem’, antwoord ik. Een gestaag opwellende boosheid maakt zich van mij meester.
´Het spijt me,´ klinkt het machinaal aan de andere kant.
´Ja, heel erg bedankt,' zucht ik terug.

Het voelt als vroeger. Als er een tik in je net gekochte langspeelplaat zat, maar je de kassabon nergens meer kon vinden. Het is 2 - 1 voor het Grootkapitaal. Zou er verdomme niet toch een manier zijn om terug te kunnen slaan?
Retromania. In alle opzichten.

Schrijver: de Thuistoerist, 12 maart 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 10 stemmen 250Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
12 maart 2012
Email:
joke190411telfort.nl
10 euro onder de elders geldende prijs?
Ja, ja....iemand moet de plaat poetsen!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
12 maart 2012
Email:
moi636yahoo.com
Opnieuw een topcolumn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)