Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leuk kunnen ze het niet maken

Vorige week donderdagavond zat ik bij een voorlichtingsbijeenkomst voor startende ondernemers bij de belastingdienst. De zaal zat vol met enthousiaste mensen die geld wilden verdienen door adviezen te schrijven, training te geven, foto’s te maken, een winkel te openen en wat niet allemaal. Allemaal mensen enthousiast om iets anders te gaan doen dan belasting betalen.

Ik wil best belasting betalen. De meeste mensen in de zaal begrijpen ook wel dat het moet en zullen velen zullen het zonder bekommernis doen zolang ze niet op het randje van faillissement zitten. Als ze het geld eigenlijk niet kunnen missen, dus.

Maar ik werd ontzettend zenuwachtig van die voorlichting. Je wordt namelijk voor een zee van keuzes gesteld. Er zijn allerlei voordelen te behalen, maar dan moet je wel wat doen. Uren bijhouden. Kilometers bijhouden. Facturen bijhouden. Allemaal dingen die je niet wil doen, want je wil immers adviezen geven, training geven, foto’s maken of spullen verkopen en dat is al moeilijk genoeg.

Het vervelende zat er overigens niet in, dat je alles moet bijhouden. Ook dat kan ik nog wel volgen. Het vervelende waren de keuzes en de manier van denken. Er wordt constant van je gevraagd om de juiste keuzes te maken, want anders zou je wel eens een dief van je eigen portemonnee kunnen worden. Als je niet de juiste keuzes maakt, moet je meer belasting betalen. Dat is het punt.

Waarom?

Waarom niet gewoon zeggen: zoveel belasting. Zoveel procent. Of zoveel precies. En dan betaal ik dat en dan kan ik verder gewoon mijn werk doen. Maar nee. Ik moet nadenken: stop ik de auto in mijn bedrijf of niet? Bewaar ik mijn bonnetjes of niet? Zeven jaar lang? Digitaal of op papier? En wat als mijn computer crashed? Zij kunnen het ook niet helpen, daar bij de belastingdienst. Ze moeten rekening houden met mensen die wel de boel proberen op te lichten. Zij moeten de wetten uitvoeren die in Den Haag voor hen bedacht zijn door mensen die vanwege hun beroep, politicus, het constant met elkaar oneens zijn en daarom voor allerlei uitzonderingen extra mogelijkheden of verboden bedenken. Zij kunnen het ook niet helpen dat zij het leuk vinden om de mazen van hun wet te zoeken, aan te wijzen en ons te helpen. Maar ik word er ontzettend zenuwachtig van.

Betaal ik niet te veel? Ik wil er niet aan denken. Liever betaal ik te veel.

Leuk kunnen ze het niet maken.

Al helemaal niet leuker.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 maart 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.4 met 5 stemmen 174Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)