Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Burn out bij Nationale show

“Goedenavond dames en heren, welkom bij de grote Nederlandkennis show. Fijn dat u allemaal weer kijkt en meedoet.” (Zie ze zitten in de zaal, allemaal in het oranje en rood,wit-blauw, glimmend van Nationale trots. Voluit grijnzend en Nederlandse liederen zingend uit volle borst ).
”En ook vanavond…,” (zegt de gladde presentator met zijn maatpak, strak kapsel en oranje stropdas) “….hebben we weer een heleboel, leuke, verrassende en soms ook een beetje moeilijke vragen over ons mooie land voor u. Zoals deze: hoe komt het dat het aantal mensen met een burn out syndroom in Nederland vorig jaar met 11% gestegen is?

Kiest u maar:
1) Er zijn nu eenmaal meer Nederlanders
2) De telmethode is onbetrouwbaar
3) De omschrijving van wat een burn out is, is ruimer genomen
4) De werkdruk is toegenomen, door bezuinigingen, crisis en een steeds meer Amerikaans getint prestatiegericht werksysteem

Vier kandidaten, allen bekende, lollige Nederlanders grappen over het mogelijke antwoord. Het publiek in de zaal lacht hartstochtelijk mee. “Nummer 1?”, vraagt de presentator. “Zou kunnen, roept een BN-er. Er zijn nu eenmaal ook meer buitenlandse Nederlanders, dus ik zeg ja”. “Nummer twee?” “Kan ook”, zegt de blonde, vrouwelijke kandidaat, “want er zijn nog steeds te veel suffe ambtenaren, met een verouderd telraampje”. (Gehinnik in de zaal). “D’r uit met die gasten!”

”Nummer drie?” Eén van de BN-ers, doet alsof hij flauwvalt. “Ik zou niet weten hoe je dat doet hoor, een burn-out. Heeft het iets met roken te maken? Daar zijn we allemaal op tegen toch?” (Een hoop mensen lachen en juichen instemmend).
”Nummer vier kan het niet zijn”, zegt een andere kandidaat. Er kan best nog wat harder gewerkt worden in dit land. We willen toch geen Griekenland worden zeker? (Applaus uit de zaal, een spontaan ‘Altijd is Kortjakje ziek’ wordt luidkeels gezongen).

”Ha”, zegt de presentator. “Negentig procent van de ondervraagde Nederlanders vindt dat de telmethode onbetrouwbaar is!”. De blonde vrouwelijke kandidaat wint een kaartje op de VIP-tribune bij Koninginnedag. Applaus in de zaal en de meeste Nederlanders denken sindsdien dat het tellen van burn out klachten een janboel is.

Schrijver: Rob Chevallier, 2 april 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 6 stemmen 163Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)