Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Aarde

´It makes you feel connected again, doesn´t it,’ schreeuwde Tim over het geluid van de branding heen. Hij doelde niet op zijn verbinding voor mobiel dataverkeer. We waren net flink rond getuimeld in de Atlantische wasmachine. Daarvoor zaten we met een internationaal gezelschap en een vol programma in een Portugees congresoord. Het was warm, de voertaal conferentie-engels en ieders concentratievermogen was maximaal op de proef gesteld. Maar Hula Hula Beach vergoedde veel. Hier was ik weer verbonden met moeder Aarde. Door het verfrissend effect van deze wasbeurt. Warm zand onder mijn voeten.

Ik mis ´m nogal eens, die verbinding, als ik aan het werk ben. In betonnen gebouwen, hoog boven de grond. Maar niet aan dat strand. Niet als ik aan het hardlopen ben. Of in de bergen, uithijgend na de eerste klim. En zeker niet in mijn moestuin. Mest onderspitten. Nu vooral zaaien. Tuinafval op de composthoop scheppen. Wat plant was, wordt weer vruchtbare tuinaarde. Simpel. Meebewegen op het ritme van de natuur. Inspannen en weer ontspannen. In de tuin heb ik verbinding, ook al ben ik off line.

Dat lukt niet iedereen meer. Volgens een analyse van adviesbureau McKinsey leven op onze aardbol nu meer mensen in de stad dan op het platteland. Ik weet niet of dat goed of slecht is. Als mijn moeder – ze is van boerenkomaf - mensen in de buitenlucht aan het werk ziet, is ze blij voor mij. Dat ik dàt niet hoef. Ze ziet mijn werk op een kantoor als de bovenste trede van geluk. Mijn moestuin is niet mijn belangrijkste bron van levensonderhoud. En misschien daarom juist een geschikt middel om verbonden te zijn.

Ken je Cody, de hippie survivalexpert van het tv-programma Dual Survival? Cody – altijd op blote voeten - is aards. Bergbeklimmer Ronald Naar was aards, tot aan zijn dood. De Braziliaanse percussieband van mijn lief is aards. En herinner je je Gerard uit Boer Zoekt Vrouw? De boer uit de Mortel, die alle kliekjes Babi Pangang en Foe Yong Hai bij elkaar schraapte, om lekker nog een keer te kunnen opbakken? Gerard was erg aards. Boer zijn ìs aards.

Aarde is een van de vier elementen, naast vuur, lucht en water. Het is in letterlijke zin de bruine korst onder je voeten, hetgeen waarin alles groeit, waar alles uit voortkomt en naar terugkeert. Aarde is het stabiele element, staat voor structuur, degelijkheid, kracht. Geen flauwekul. Praktisch.

22 April is de dag van de aarde. Om mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daar op. Waarom ook niet. We hebben overal een dag voor. En, als je wat minder spiritueel ingesteld bent: this is it. Hier moeten we het mee doen. Verwekt worden, het geboortekanaal door en het leven in. Opgroeien, voortplanten, uitrollen, sterven en weer tot stof vergaan. Met wat mazzel werk je in de tussenliggende tijd een interessant programma af. Maar het kan ook vies tegenvallen. Garanties zijn er niet. Zorg wel dat je verbinding hebt. Overal. Je begrijpt vast welke ik bedoel.

Schrijver: de Thuistoerist, 23 april 2012


Geplaatst in de categorie: filosofie

2.8 met 17 stemmen 301Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)