Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Socialisme is een goed idee

Socialisme is een goed idee, schreef Oscar Wilde, maar het kost zoveel avonden. En zo is dat. Neem nu mijzelf. Ik ben een schakeltje in een complexe organisatie. Ik ben secretaris van het Gewestelijk Bestuur van de PvdA, wat zoiets is als een verenigingsbestuur op het niveau van de provincie. Wij moeten ervoor zorgen dat er elke vier jaar voor de Provinciale Staten een lijst komt en elke vier jaar en verkiezingsprogramma. Verder moeten we een campagne helpen organiseren, maar omdat wij geen leden hebben, die zitten in de gemeenten (afdelingen), moeten we samenwerken met afdelingen.

Dus zijn we rustig bezig een scoutingstructuur op te zetten. Handig, zo denken we, voor over een paar jaar. En we doen functioneringgesprekken. En we vergaderen met andere Gewesten in de hoop de structuur van de partij iets te verbeteren. Kortom, we houden onszelf lekker bezig.

En dan loopt Wilders weg.

We hebben niets te maken met mijnheer Wilders. We vinden hem helemaal niet aardig en willen nooit zaken met hem doen. Politiek gezien juichen we het toe als hij ergens weg loopt. Het is een van de beste dingen die hij voor Nederland kan doen. Maar het betekent ook dat het kabinet valt en dat betekent weer dat wij mensen moeten vinden die op de landelijke lijst komen.

Ik moet mails rondsturen en de procedure uitleggen om op de lijst voor de Tweede Kamer te komen. Mensen moeten mij mailen. Ik moet mijn bestuur vertellen wie zich in deze provincie kandideren. Wij moeten als bestuur de landelijke kandidaatstellingscommissie adviseren. En dat allemaal terwijl Hans Spekman, in zijn enthousiasme, nieuwe manieren probeert om kandidaten aan te wijzen. Ik ben erg blij dat hij het doet en tegelijk kost het weer meer tijd.

Meer te doen. Meer verantwoordelijkheid. Wij moeten mensen teleurstellen. Nu weten we wel hoe dat moet, want we hebben ook al een lijst voor de Provinciale Staten gemaakt. Erg moeilijk is dat niet, maar we moeten wel meer vergaderen, meer tijdstippen in de gaten houden, meer communiceren.

Ja, het was een goed idee, dat van Spekman, maar het kost meer avonden. Dagen zelfs. Van een stelletje vrijwilligers. Geeft niet, het hoort erbij, maar ik ben toch wel erg gelukkig dat er geen tegenkandidaten waren voor Diederik Samsom. Diederik wordt onze lijsttrekker. Dat gedoe hebben we alvast achter de rug.

Ben ik alweer blij dat ik niet lid van het CDA ben.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 10 mei 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 5 stemmen 190Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)