Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stad van de mensen

Moet men in ondernemen elkaar nadoen als het mooi op straat en vredig is? Vraag die me zomaar te binnen viel op straat in Haarlem. Hartstochtelijk meezingend vóór Café Koops op de Damstraat. Achter de Bavo met uitkijk naar het Spaarne.
Voor de zevende keer alweer Haarlemse Dichtlijn op Hemelvaartsdag.

De presentatie van gedichten door 100 poëten speciaal gebundeld voor deze dag. Select dwars uit de samenleving om voor te dragen. Wandelend met stadsdichter Sylvia Hubers of beurtelings op 5 supergave stadsplekkies. Dit keer De Waag, Archeologisch Museum, Stempels-Lounge(vroeger Joh. Enschedé, drukkerij van papiergeld en postzegels over de hele wereld) Café Koops of Wijngaardtuin. Op drie tijden groepsgewijs ingedeeld.

Respectievelijk ingeleid door publiekslieveling Steven de Jong, vermagerend redacteur-dichter Nuel Gielesen, Huisartsencabaret (praktijkspreuk: ‘Menig geween is helaas iatrogeen’), Ampzing Genootschap en Jan Heijer conservator Jan en Piet-museum.
Alles en iedereen glommen want regent het in gans het land, niet Hemelvaartsdag te Haarlem. Iedereen lachte en vloog in het rond. Oké, niet bij de opening door Rick de Leeuw en Erik Jan Harmens, die declameerden uit hun gezamenlijke dichtbundel “Echte mannen scheiden niet”.

In een bomvol Stempels. Waar wij dichter en jazzy slammer Pom Wolff flauw gevallen naar buiten hoorden gedragen. Door twee buitenvrouwen die bozig zijn hoofdjen beklopten. Die is nog niet jarig fluisterden wij maar dat was-ie juist wel. Gefeliciteerd zeiden wij hem later.
Ook ik hield mij vooral staande. Bij baldadige jongensversjes.

Eenmaal buiten ontvingen we de bundels. Weer uitmuntend verzorgd, vormgegeven en rijk aan kwaliteit humor en diversiteit. Voor 10 euro gedichten van onbekende grootheden uit vele windstreken naast tal van al dan niet plaatselijk gerenommeerden. Zoek je soms Boerenwetering(Arie van Egmond), liefde taalspel en natuur in vele varianten, Onenightstand(Dok Kunneman) bruut-feminien geadresseerde seksafwijzing(Jolies Heij), groene strontvlieg of de innerlijke mens – men vindt het allemaal. Kopen - je blijft lezen want dat krijg je met poëzie.

Mijn optreedplek was Café Koops in de Damstraat. Bij Ampzing – cabarettesk genootschap genoemd naar Samuel Ampzing, BAVO-dominee 1619-1632 en taalzuiveraar. Hij vocht tegen buitenlandse taalinvloeden en in die lijn opereert dat genootschap. Ze zongen dus:
‘Vraag aan iedere Haarlemmer
waarom spreekt u ABN?
Omdat, zal hij dan spreken,
iedereen dat begrijpen ken’

En ze brachten Koos Speenhoff terug:
‘Vegetariërs zijn menschen
Die de menschen anders wenschen
Daarom eten zij slechts planten
Net als groote olifanten’

Plezante meezingers – leuk gepast om dichters te encadreren. De Damstraat stroomde vol en bleef dat. Vele dichters trokken dankbaar dankbare brede publieken. Ik zag ze glunderen van troubadour Maarten Willems, Hagenees Gerrit Vennema, droogkomiek Hans Clavin tot quizpoëet Joyce Hes.

Tussendoor wandelde ik achter Sylvia Hubers aan. Hoe enerverend, zoveel belangwekkende voordraaggrage dichters. Ik hou het hier bij de ex-dakloze die op het Goudsmitpleintje zijn gedicht deed over wat-ie daar had gevoeld. Toen hij op de hoek ingekwartierd met zichzelf overhoop lag. Hoe aangrijpend dichtbij kan iemand uit de penarie komen.

Nog enkele sprekende fragementen.

Meditterane schoonheid Rose Rodriques Pereira, met ‘De maan van mei’ toch opwekkend dichter, kwalificeerde Nederlandse taal als keelaandoening(‘maladie d´orgue’). Ik gaf haar dapper een strenge reprimande.
Aangrijpend de voorbeeldige uitstraling als stadsdichter van Sylvia Hubers. Van oorsprong Sassenheims. Twee toeristen haalden haar blindelings op de Groote Markt uit de grote groep: ‘Weet u de Groete Oudstraat nummero sebentig?”
Aha u zoekt de V&D zei Sylvia en wees ze prompt de weg. Goede stadsdichters zijn van alle markten thuis!

De beginvraag: neen niet precies hetzelfde graag. Maar een zekere spiegeling past vele gemeentelijke besturen. Aan Haarlem – minstens voor één dag per jaar stad van de mensen.


Zie ook: http://www.haarlemsedichtlijn.nl/HDL/programma.html

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 19 mei 2012


Geplaatst in de categorie: bedankt

3.8 met 8 stemmen 311Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)