Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rijken rijker, armen armer

De crisis is veroorzaakt door banken en beleggers. En toch gaat de politiek stug door op de neoliberale marktweg. Vanaf de jaren 80 is dat de one and only melody. Een probleem in de kostensfeer? Een hobbel in de dienstensector? Meer vrije markt, jongens. Hoppa, privatiseren!

Waar heeft die neoliberale marktweg ons gebracht? Wordt de post sneller bezorgd? Of beter? Rijden de treinen stipter? Is het OV veiliger en sneller? Is bellen makkelijker geworden? En energie goedkoper? Is de zorg toegankelijker geworden? De vervanging van het ziekenfonds door de particuliere verzekering een succes? Heeft de afbraak van staatsbedrijven ons welzijn vergroot?

De overheid en de grote bedrijven moesten maar eens een volksenquête houden over de bovenstaande vragen. Het resultaat zou ze nog wel eens vies kunnen tegenvallen.

Een ding is zeker. De kloof tussen rijk en arm wordt dankzij de vrije markt steeds breder.
Geld haal je op bij de beurs. Slank je kosten af en slok je concurrenten op. Rijk zijn is in. Reclamespotjes zijn slim leuk. De mondiale cultuur omarmt sterrendom en glamour. Iedereen wil miljonair worden en neem ze dus die droom niet af. Van die hunkering naar geld, roem en macht profiteren veel bedrijven schaamteloos. Maar heb je een casino bezocht dan weet je hoe de roulette werkt. De bezoekers komen binnen in een entree van goud en diamant in de verwachting te winnen. Maar bij de achteruitgang in een ongure steeg liggen de verliezers, berooid en een illusie armer.

Neoliberalen zijn tegen ontwikkelingshulp. Ze strooien daar met geld en het blijft aan de strijkstok hangen. Jaja. Maar zolang de mensen daar creperen of worden vervolgd zullen ze blijven komen naar het veilige, rijke noorden. Zouden wij ook doen in hun positie. Dus moet je ook tussen noord en zuid de kloof dichten.

Ik heb heimwee naar Jan Pen. Hij was een econoom die het duidelijk stelde. De inkomens van mensen moeten niet te veel verschillen. Als het minimumloon 1000 is, dan mag het topinkomen nooit meer zijn dan 3000. Klaar. That’s it. Met wat erover blijft kunnen we mooi koeltransportvliegtuigen bouwen om de groente uit het Westland, die dan niet meer hoeft te worden doorgedraaid, naar Afrika te vliegen.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 25 mei 2012


Geplaatst in de categorie: economie

4.0 met 21 stemmen 457Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ghanees
Datum:
26 mei 2012
Oneens met de strekking. Verschoon ons en Afrika van romantische pennestreken van ontwikkelingshulp cq subsidie. Vooral bij commerciële dienstverlening. Jan Tinbergen zei ooit dat handel het hoofdgerecht is en ontwikkelingshulp het bijgerecht.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
25 mei 2012
Met de strekking eens. Mooi scherp opgeschreven. Bewaar ons voor overschatting van 'de markt'. Vooral bij publieke dienstverlening.
Naam:
Rang
Datum:
25 mei 2012
Juist goed stuk; zo hoort het.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)