Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Superhelden

'Weet je wat ik net bedacht toen ik op de wc zat?' Een collega stelde mij laatst deze vraag en vertelde, zonder mijn antwoord af te wachten, wat voor plannetje ze op de wc bedacht had. Nog geen week later vertelde dezelfde collega mij opnieuw dat ze op de wc iets bedacht had. Voordat ze antwoord gaf adviseerde ik haar meer tijd op het toilet door te brengen. Goed voor de creativiteit. Ze kon er om lachen.

Het is een herkenbare ervaring. Je bent druk met telefoontjes, mail, en afspraken en dan - eigenlijk al te laat – komt die ‘call from nature’ binnen. Als je er goed voor gaat zitten bereikt je lichaam voor het eerst sinds te lang geleden een kort totaal moment van ontspanning. Fysiek gezien had dit al eerder moeten gebeuren. In managementjargon heet het lozen van je blaas- en darminhoud niet voor niets een ‘body first.’

Tijdens een weekend Zen in een boeddhistisch klooster ben ik ooit twee dagen druk in de weer geweest met lijf en geest. Loop- en zitmeditatie, yoga-oefeningen. En vooral twee etmalen lang zwijgen, de gebeden daargelaten. Met de meditaties leerde je hoe je tot de bodem uit-en tot de nok kunt inademen. En of het nou bewust of onbewust gebeurt, het diep uitademen schept ruimte, net zoals je ontlasten dat doet. Misschien prikkelt het de creativiteit.

Met een broek van Scotch & Soda stijgt je zelfvertrouwen ook nog eens met sprongen. Daar kwam ik toevallig achter. Op een ontspannen moment op het kleine kamertje met die broek op mijn knieën ontdekte ik een boodschap op een label binnenin de bovenrand van de broek. ‘PERSONAL CARE INSTRUCTIONS. THIS IS YOUR ENCOURAGEMENT LABEL. IT REALLY LIKES WHAT YOU’RE DOING! KEEP UP THE GOOD WORK. YOU ARE YOUR OWN SUPERHERO.’ Mijn dag kon niet meer stuk.

Nu is het zondag 17 juni, 20 minuten na de eliminatie van het Nederlands elftal voor dit EK. Ik gun ze ook zo'n broek met een label, Van Marwijk en z'n mannen. Ze zullen het nodig hebben, de komende jaren. Even weg van de mensen, de deur op slot, de pot op en dan heel persoonlijk toegejuicht worden.

Schrijver: de Thuistoerist, 18 juni 2012


Geplaatst in de categorie: lichaam

3.6 met 13 stemmen 344Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
19 juni 2012
Email:
joke190411telfort.nl
Nu begrijp ik het, dit is een proces, en als dat onderbroken is, niemand zijn eigen denken nog uit kan werken dan ben je vroegtijdig
"van de pot gerukt"
Dus iedereen moet nu een ander vriendelijk zegen, "JE KAN DE POT OP"
zolang je maar ....

Niets op aan te merken deze column!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
18 juni 2012
Email:
moi636yahoo.com
Whhahahaaha hij is leuk

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)