Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Toenadering

Zaterdag begon de verkiezingscampagne hier in Groningen. We willen graag dat de PvdA meer stemmen haalt, maar dat mogen we niet vragen. We vragen aan mensen hoe ze het in hun buurt vinden en dan kom je vanzelf in gesprek. Zo werkt dat.

Zo spraken we een man die aangaf dat hij bijna weg moest. Ik reageerde vriendelijk dat we gewoon zouden beginnen en als hij weg moest, we meteen zouden stoppen. Hij vond dat prima.

Vervolgens bleef hij ons uitleggen waarom hij aan de SP begon te twijfelen. Jarenlang had hij op deze partij gestemd, maar nu had hij zijn twijfels. Het ging daarbij niet zozeer om de buurt, want die was prima. Nee. Europa. Je kunt van alles van Europa vinden, legde hij uit, maar niet dat we zonder Europa kunnen. De wereld is te groot om als Nederland alleen te werken. Tegenover China, Rusland en Brazilië is Europa onmisbaar. Daarom overwoog hij dat hij misschien toch maar op de PvdA zou stemmen. En wij gaven hem natuurlijk gelijk. Dat was onze taak.

Overigens was hij niet de enige SP-stemmer die we tegenkwamen, maar wel de enige die naar ons wilde overlopen. Toch merkte ik iets bijzonders bij al die andere SP-stemmers. De deuren werden niet voor onze neus dichtgeslagen. We werden niet stug te woord gestaan. Men glimlachte naar ons, was vriendelijk. Ze wilden best uitleggen wat ze van de buurt vonden.

Wat een wereld van verschil met vroeger! En dan heb ik het niet alleen over de tijd dat Melkert onze lijsttrekker was, want toen was iedereen tegen ons, nee: bij alle vorige verkiezingen sloegen SP-kiezers deuren voor onze neus dicht of, als de deur al open bleef, reageerden ze stug en onvriendelijk op onze vragen. Er was zelfs een PVV-er, dat zijn rechtse SP-ers, die de deur niet met ons wilde praten maar de deur sloot met een glimlach en de woorden: “Met respect, maar ik stem PVV”.

Er is enige toenadering tussen de SP en de PvdA. Ja, sterker, later hoorde ik een PvdA-er zeggen: “ze stemmen SP, dat is tenminste links”.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 28 juni 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

2.0 met 5 stemmen 675Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hendrik
Datum:
28 juni 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Grappig beschreven sfeerbeeld van de verkiezingscampagne. Vroeger stemde ik op Groen Links, maar door de steun van die partij voor de Kunduz-missie ben ik afgehaakt. In september stem ik als vanouds weer op de PvdA. Samsom lijkt me een intelligente vent. Bovendien is hij een uitstekend debater.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)