Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hoe zomers is vakantie

Vele trimmers passeren maar of er in de breedte veel wordt bewogen?
Wie toch al bewoog beweegt vaak in de zomerpauze door. Kwestie van afstelling. Sport is voor velen vooral verleidelijk om te kijken en erbij te blijven zitten. Televisie is het sportmedium. Eerst voetbal van 6 juni tot 1 juli.

Wimbledon wordt gespeeld tussen 24 juni en 8 juli. Begin je eenmaal te kijken dan is het moeilijk stoppen. De tijd vliegt zonder uitbundige rituelen rondom zoals bij voetbal. Tennis is tijdintensief. Voor de lijn hoef je trouwens niet naar Wimbledon. Of je moet je kunnen inhouden.

Het ziet er altijd zo sober uit. Maar intussen. Vorig jaar verorberden de toeschouwers onder meer 29.872 kilo aardbeien met 7.663 kilogram slagroom. Daarbij kwam 13..200 kilogram zalm. Doorgespoeld met 21.811 liter champagne. Niet de goedkopere. De Engelsen doen het in stijl.

Vanaf vandaag zaterdag 30 juni tot 22 juli komt daar de Tour de France bij. Kijken lijkt minder tijdrovend. Hoewel NOS en RTL de strijd voortzetten. Mart Smeets met Avondetappe op Nederland 1 contra Wilfred Genee met Tour de Jour op RTL 4. Verlengstuk van NOS Studiozomer tegen VI Oranje. Dat ging vrijwel uitsluitend om kijkcijfers en niet om kwaliteit. Gênant hoe die programma’s gevuld werden. Jack van Gelder heeft zich enig journalistiek fatsoen aangemeten maar ook bij de NOS werd hoofdzakelijk gezwetst. Tussen oude bekenden.

Als Smeets journalistiek blijft en geholpen wordt bij de gastenkeuze heeft hij een redelijke formule. Komt hij echter bij voorbeeld weer met ‘mijn telegenieke Haagse schaatsvriend’ Bart Veldkamp dan is het knudde. Ook hier belemmert de strijd om de kijkcijfers blijkbaar kwaliteitsinbreng van buiten. Dat zien ze als riskant zeker. Maar willen we altijd dezelfde gezichten met kulverhaaltjes?

Michel Stolker was er vorig jaar. Zoekt en gij zult er meer zo vinden. Waarom ook geen buitenlandse gasten? Nencini, Altig, Delgado of Poulidor? Bang af te gaan met hun talenkennis, onze presentatoren. Gun ons ook eens wat lol, het hoeft allemaal niet zo glad.
De Olympische Spelen sluiten af. Van 27 juli tot 12 augustus.

Wij in Amsterdam zijn veroordeeld tot de laatste schoolvakantieperiode. Basisonderwijs Noord Nederland van 21 juli, voortgezet 14 juli tot 2 september. Meer nazomervakantie als je het mij vraagt. Niet appetijtelijk voor onze schoolgaande jeugd. Maar ook voor ouders niet prettig. In vakantieoorden zijn de verleiding en de mogelijkheid tot volgen van evenementen in de praktijk beperkt. Er gebeurt van alles, ritmes worden verstoord, de kinderen willen actie zien. Daarom hebben wij noordelijken het dit keer het zwaarst.

Amsterdam biedt uiteraard alternatief. Ik heb afgelopen zondag zowaar gezongen in het openluchttheater Vondelpark. Oefenconcert voor Duizend Stemmen op weg naar Carré.
Carré bestaat 125 jaar en 8 september komen er 1000 stemmen los. Merlijn Twaalfhoven organiseert en dirigeert dat samen met 25 solisten. Mijn solist was Robin van Amersfoort en hij deed het al in het Amstelstation!

Hoewel ik mij ook niet los kan zien van rockzanger Frank van de Reep&the Covenant. Fabuleus, die knakker uit zijn dak rockend in de regen. Met schaars publiek onder paraplu’s in een bizar uitgelaten maar gedreven zangsfeertje.
Je kunt je nog aanmelden tot 1 juli! Zangervaring niet vereist. http://www.carre.nl/stem

Ben je meer luisterend ingesteld, bezoek dan het Bethaniënklooster Barndesteeg 6. Op de Walletjes. Ik was bij de opening 6 juni daar van de Bethany’s Jazz Club. Iedere dinsdag, in een jazzkelder met doorschijnende Baanderlichtjes van buiten.. Beetje ouderwetse jazz, je mist de challenge van Chemins de la Liberté. Maar voor 10 euro spektakel!

Zie http://www.bethanienklooster.nl/nl/nieuws/bethany%26rsquo%3Bs-jazz-club%3Cbr%3E%3Cspan%3Eiedere-dinsdagavond-open-podium/


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=EfxZf7iQ1a0

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 30 juni 2012


Geplaatst in de categorie: vakantie

3.1 met 9 stemmen 218Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
paul roelofsen
Datum:
30 juni 2012
Email:
proelofsengmail.com
Ik miste dit keer het vuur, de verontwaardiging, je enthousiasme. Aan een winterslaapje toe?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)