Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Spek met eieren

Nog geen dag nadat Jacques Rogge, de enige Belg die het op Olympisch vlak ver heeft geschopt, zijn openingsspeech had gegeven over ethiek en fair play, lachte de 38-jarige ex-dopingzondaar Alexander Vinokourov hem en honderden miljoenen sportliefhebbers in het gezicht uit door de gouden medaille af te pakken van 141 andere renners, meer nog, door ze ostentatief af te kopen van zijn medevluchter. Zo doet men nu eenmaal zaken in Kazachstan, het land waar Vinokourov zijn statuut van dopingzondaar binnenkort inruilt voor dat van president. In zijn eerste toelatingsproef is hij alvast met glans geslaagd, het kon alleen wat subtieler.

Dat er een reukje aan deze Spelen zit, is geen geheim, ook al wordt er met geen woord over gerept. Vooral de Amerikanen, Chinezen en Jamaicanen gedragen zich verdacht. Van de scoreborden zijn alleen nog recordtijden af te lezen, atleten die er net oud genoeg uit zien om een discotheek binnen te mogen, blazen ons uit onze luie zetel, geblokte zwemmers laten de gele lijn van het wereldrecord ver achter zich en eindigen een beenlengte voor hun dichtste concurrenten.
Niemand gelooft nog dat het dankzij een stevig Engels ontbijt van spek met eieren is. Tenzij spek in sporterskringen doorgaat als afkorting voor spierversterker. De woorden wesp, gesneden brood en kever hebben dankzij de uitgelekte dopingbestelbonnen van Johan Museeuw ook niet meer dezelfde betekenis.

Neem nu atletiek. De 100 meter wordt steeds sneller gelopen. De 200 en de 400 meter ook. Hordes waar u met springveren en zonder gescheurde achillespees niet over raakt, nemen die atleten alsof het niets is. In het hoogspringen wordt de lat steeds hoger gelegd. Als het zo verdergaat, zullen speren zich aan de andere kant van de atletiekpiste in de grond spietsen in plaats van in het gras op het middenplein. Gestote kogels zullen geplette tenen veroorzaken bij lopers die zich net aan het opwarmen waren voor de 400 meter. De zandbakverantwoordelijke zal aan de ver- en hinkstapspringers vragen of er nog zand moet zijn. En de Jamaicanen zullen in hun roes en in koor antwoorden: Ya man.
Want wat willen wij nog meer dan brood, gesneden zelfs, en Spelen?

Schrijver: Johan De Smet, 12 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: sport

4.6 met 23 stemmen 222Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)