Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Topsport of topgym?

The games are over. Nu de rookwolken van de spetterende sluitingsceremonie zijn weggedreven is het tijd voor bezinning. Willen we een kwart miljard in topsport blijven pompen? Of willen we gym op de basisschool weer terug? Geld kun je maar een keer uitgeven, dus kiezen graag!

Ranomi, Epke, Marianne, Dorian en de hockeysters pakten goud. Én alle aandacht, én de eer. Én een ridderorde, én duizenden euro’s aan premie. Bovenop hun riante onkostenvergoedingen én een basisinkomen vier jaren lang. Ze moesten er veel voor laten, deden er alles aan, zegt men. ’t Is keihard bikkelen, zeggen ze. Dus verdienen zij het van harte, roept het volk in koor.

Is het niet wat overdone allemaal, fluister ik.

Als jochie van acht was ik een geluksvogel. Jaar in jaar uit kreeg ik gym in een echte gymzaal van een echte gymleraar. Die leerde je rek- en strekoefeningen. Opdrukken, de radslag, bokspringen, zwaaien in de ringen. Nog voel ik het klamme angstzweet in mijn handen als ik, staande op de bovenste sport van het wandrek, mijn hoogtevrees moet overwinnen. Nee, leuk vonden mijn klasgenoten en ik het lang niet altijd. Maar als de gymleraar ons mee naar buiten nam voor een potje voetbal dan juichten we het uit. Hoe dan ook, die vakleerkracht leerde onze klas door oefenen én oefenen kunst te baren.

Jaren geleden is de vakleerkracht gym wegbezuinigd. Net als die voor muziekonderricht. Evenals die voor handenarbeid. Ouders moesten hun kind zelf maar op club doen, was de redenatie van de onderwijsminister. Kunnen ze best zelf betalen. Het geld wat de overheid zo uitspaarde ging naar de topsport. Want We Wilden Goud op de Spelen. Goed voor de eer van de natie. Goed voor de jeugd die winnende rolmodellen nodig heeft. Leuk voor de media en de reclame. Goed voor de sponsors en de bedrijven.

Wat is nu beter voor de jeugd. Een stuk of vijftien met goud geld opgekweekte rolmodellen, terwijl de doorsnee jongere nooit een handstand heeft geleerd? Of af en toe eens een plak terwijl jeugd-obesitas de aftocht blaast? Wat willen we echt. 30 plakken op de games? Of zoveel mogelijk jonge kinderen zo vakkundig mogelijk leren wat lichaamsbeheersing is? Laat de kiezers zich dáár nou maar eens over uitspreken op 12 september.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 17 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: sport

4.0 met 11 stemmen 292Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
17 augustus 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Goede vraag George,
van ruilen komt huilen het is nu, het een of het ander.
Maar waarom moeten we ruilen, het een moet het ander versterken...
De Paralympische spelen komen er aan,
wie wil met hen ruilen?
Ik hoop dat deze mensen dezelfde waardering krijgen als de toppers die met al hun facetten die jij hier beschrijft, een GROTERE waardering krijgen dan ze tot nu toe hebben gehad.
Maar ik heb er vertrouwen in...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)