Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Paradise Beach

Hollanders zijn nog de kwaadste niet. Ze zijn luidruchtig, dat wel, en ze nemen ook hun eigen proviand mee van thuis. Fruitsapjes, flesjes water, koekjes, snoepjes. Want een hotel is duur. Het is ook geen cliché dat veel Hollanders kaas eten en Kees heten, vooral op vakantie. Dan is het van Kees hier en Kees daar. Kees, verzet de ligzetels eens. Kees, geef me de zonnecrème eens aan. Kees, ga op de kamer eens een flesje water halen. Kees, haal me snel nog een sneetje kaas aan het buffet. En Kees gehoorzaamt, want Kees wil geen ruzie te midden van een restaurant of strand vol landgenoten en vreemden.
Meer kwaad kan je van Hollanders niet zeggen. Ze zijn er, maar niet al te nadrukkelijk.

Niet zo voor Duitsers. Die zijn overal. Met hun dikke buik en heuptas murwen ze zich door liftdeuren en ligzetels. Ik vertrouw ze niet. Al mag ik de oorlog niet blijven meeslepen.
Engelsen, breek me de bek niet open. Geen bar of er hangt een Engelsman aan. Geen dorstige nacht gaat voorbij of er gaan er twee op de vuist, net in de gang waar jij logeert. Ze keren te pas en te onpas terug naar hun kamer, meestal als de bar sluit, om vijf uur ‘s morgens, en ze slaan hun kamerdeur dicht alsof de hele verdieping van hen is.
Amerikanen zijn een ras apart. Veel te sociaal zijn ze. Ze mogen geen landgenoot zien, of ze zitten er ‘s avonds mee aan tafel en ‘s anderendaags bij het ontbijt nodigen ze elkaar uit voor Thanksgiving, hun excuus om een kalkoen en hun maag te vullen.

Maar alles verdwijnt in het niets bij Russen. Dàt zijn de kwaadsten. Ze dragen gouden kettingen en dure merken. Van hun taal kan je niks maken, maar het klinkt als keiharde oorlogstaal. Ze kijken nors, alsof zij het zijn, tegen de rest van de wereld. Maar ze zullen winnen, altijd. Daarom plunderen ze ook het hele buffet en zetten ze hun eigen tafel vol met eten. Om ons te tonen wie de baas is. Voor later.

Schrijver: Johan De Smet, 19 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.7 met 21 stemmen 263Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Kees
Datum:
19 augustus 2012
Goed gezien, Johan, ik kom zelfs als men in het dialect met mijn voornaam kaas bedoelt. Dank voor het compliment.
Naam:
Polleke
Datum:
19 augustus 2012
Na welke oorlog zie ge Hollanders, Duitsers, Engelsmannen, Amerikanen en Russen samen aan het strand van het paradijs, vroeg ik mij al lezend in den vrede af. Maar nu begrijp ik het. Dat dit onze mooie Vlaamse columnkust, een lezerslust is. Het Europa na de crisis is daar in de maak.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)