Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dood zijn is duur

Wat vind je ervan? vraagt mijn vader. Onder het logo van de gemeente Baarn lees ik de aan hem gerichte brief. De grafrechten zijn verlopen per 1-7-2012. Verlenging voor een periode van 10 jaar kost € 827,60. Een snelle berekening leert me dat de grafrechten in 10 jaar zijn verhoogd met 300 procent.

Later bel ik met de behandelend ambtenaar. Ik vraag hem namens mijn vader om een verklaring. Hij legt me uit dat de gemeente heeft besloten om de grafrechten in 2004 te verhogen met 68 procent. En in 2012 nog eens met 100 procent. Men zou kunnen zeggen dat vanaf 2002 de grafrechten zijn verhoogd met 300 procent. Maar in wezen stelt de verhoging in de andere jaren niet zoveel voor. U moet weten, stelt hij, dat de lasten van de begraafplaats bij lange na niet kostendekkend waren.

Nee, zeg ik, ik ben niet overtuigd. Is het niet zo dat mijn familie voor de begrafenis van mijn jongste broer, en later voor die van mijn moeder, destijds ook al veel geld betaalde? En dat mijn vader elk jaar € 90 betaalt aan onderhoud van het graf? Wat zegt u? Is dat slechts algemeen onderhoud voor de paden en de lanen? Maar dat maakt het alleen maar onlogischer. O, het zou nog duurder worden als we zouden willen dat de gemeente ook het graf… Nee, laat u maar. We blijven het zelf wel…

Dan schiet me weer iets onlogisch te binnen. Twee jaar geleden kreeg mijn vader ineens een belastingaanslag voor het graf. Voor een stukje grond van 1 bij 2 meter waar mijn jongste broer en mijn moeder… Hoe verklaart u dat dan? De ambtenaar schraapt zijn keel en licht toe dat het toen ging om een WOZ aanslag. Maar we hebben de grond niet in eigendom… werp ik tegen. O, het huurdersdeel? Legale diefstal!

U heeft toch een keus? U bent niet verplicht het graf aan te houden, zegt de ambtenaar. Ik antwoord hem dat er helemaal geen sprake is van een keus. Hoe zou u het vinden als de grafrechten van uw moeder werden verviervoudigd en dat als u niet zou betalen het werd geruimd? Dan wordt de ambtenaar boos. Ik mag niet persoonlijk worden, vindt-ie.

Het telefoongesprek stopt, maar mijn gedachten malen door. WOZ? Huurdersdeel? Sinds wanneer huren doden stukjes grond?


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 24 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: wereld

3.3 met 17 stemmen 405Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)