Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Politiek commentator

Je zult maar politiek commentator zijn deze dagen. Elke dag proberen Nederlandse politici in het nieuws te komen met onbenulligheden en debatten. En dan worden ze nog verdrongen door het verbale geweld uit Amerika. Dat moet je dan als commentator maar zien bij te houden. Altijd met een onbewogen gezicht en een onpartijdige woordkeus. Soms grijpt iemand een kansje en etaleert een piepbeetje persoonlijke voorkeur. Maar dat gebeurt altijd, passend bij het politieke circuit, op een slinkse manier, dus poli interpretabel.

Stel nu eens dat zo’n politiek commentator of correspondent een afschuwelijke hekel heeft aan een bepaalde politicus. Bij een hoop Nederlanders kan ik me dat wel voorstellen, bij mister Romney weet ik het bijna zeker. Stel nu, dat je als commentator iedere keer moet kokhalzen bij de glans en glitter, het glimmende gezicht, de eeuwige beschuldigen met een glimlach, de dagelijkse brei van holle woorden.
Tja, bijten door een zure appel want anders graaf je je eigen graf, dat is duidelijk. Onbewogen blijven, spiervertrekkingen verbergen, voortdurend letten op eventuele matheid in gezichtsuitdrukking en taalgebruik. En vooral, nooit oordelen.

Zo verstrijkt journaal na journaal met commentaren van deskundigen die weliswaar een klein beetje perspectief bieden, maar nooit het achterste van hun tong laten zien. Het vooruitzicht dat het tot de Amerikaanse verkiezingen op 6 november alleen maar erger wordt is niet best.

Gelukkig is er nog weerman Gerrit Hiemstra. Die durft tenminste droog en direct uit te komen voor z’n eigen mening. De waarschuwing van de ANWB om bij hevige regenval het autostuur met twee handen vast te houden, vond Hiemstra ietwat vreemd. Moest je dan met één hand sturen en de andere bellen, vroeg Hiemstra zich af. Hulde! Zo zet je een betuttelende betweter op z’n plaats. Die man mag op deze manier best eens commentaar geven op een politiek debat of de Amerikaanse verkiezingen.

Schrijver: Rob Chevallier, 3 september 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

4.5 met 2 stemmen 209Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)