Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ouderen bashen

Knevel en van den Brink. Wilders is te gast. Samen met een paar journalisten. Onderwerp: AOW. Wilders zegt dat ouderen steeds eerder in een uitkering belanden. Afgedankt na een leven lang bikkelen. En dan wordt de AOW leeftijd ook nog verhoogd. Een journaliste zegt dat ouderen vrijwillig werkloos zijn. Ze zitten in de vut, prepensioen of met een gouden handdruk thuis.

De journaliste, redacteur economie van de NRC, voldoet aan alle kenmerken van een yup. Goede opleiding, vol zelfvertrouwen en egocentrisch. Ze wuift Wilders’ betoog smalend weg.

Liggend op de bank kijk ik, zie het helemaal voor me. Wat zitten de yuppen de ouderen toch steeds te bashen. Om te stellen dat de ouderen van nu de joden van ‘40-‘45 zijn gaat te ver. Maar jongeren lijken collectief vergeten dat de meeste ouderen hard hebben gewerkt en dat zijzelf ook ooit oud zullen zijn.

De yup journaliste tuft straks naar haar huisje. Een twee onder een kap met een eigen erf voor de automatische garagedeur, met daarachter de driewielers en skelters van de kids, naast de oldtimer. Haar auto past met gemak naast de bak van haar man. ‘Komt je mama oppassen?’ vraagt ze aan haar man als ze haar lakjasje over de koperen trapleuning gooit. Ze gaat uit vanavond, net zoals elke woensdagavond. Dan komen haar eigen ouders oppassen. Soms kan een van hun ouders niet. Omdat ze moe zijn… Moe waarvan?

Ach ja, denkt ze, dat is ook zo. Papa is twee jaar geleden ontslagen omdat hij te duur was voor zijn baas. Crisis hé? En nu is hij om zijn WW aan te vullen buschauffeur op drie dagen in de week. Nou, dat valt niet mee hoor, voor dag en dauw op…
‘Nee, schat, mama was afgepeigerd, ik heb de oppas gebeld.’
Shit, denkt ze, dat is ook zo, schoonmama heeft gisteren opgepast op de drie kids van m’n schoonzusje. En ze werkt ook als vrijwilligster in het verpleeghuis. Heeft Wilders dan toch een beetje gelijk? Ouderen potverteren net zo min als wij…

‘…de mate van beschaving in een samenleving is af te meten aan hoe deze de ouderen behandelt.…’ De stem van Wilders schrikt me op. Was ik ingedoezeld? De yup journaliste kijkt Wilders aan alsof-ie poep in zijn haar heeft gesmeerd. Nee, vanavond blijft de generatiekloof bestaan.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 14 september 2012


Geplaatst in de categorie: pesten

3.2 met 22 stemmen 571Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
George
Datum:
15 september 2012
Beste Heinster, bedankt voor je uitgebreide reactie. Veel 'babyboomers' waren geen hippie en zeker geen rijke potverteerders die allemaal een eigen huis konden kopen. Netzomin als dat alle jongeren twee keer per jaar maar New York met vakantie gaan. De ouderen van nu waren de jongeren van toen, zoals de jongeren van nu de ouderen van straks zullen zijn. Onderling respect is niet alleen prettiger maar ook zoveel realistischer dan bashen.
Naam:
Heinster
Datum:
14 september 2012
Sprookjes natuurlijk... "heel veel" van de babyboomers zijn diezelfde mensen die eind jaren zestig en begin jaren zeventig de flowerpower generatie waren die vies waren van kapitalisme en het minste hebben bijgedragen van welke generatie dan ook. Zo apart dat en van alle Nederlanders je in die groep "nu" de hoogste inkomens kunt vinden...

Ze hebben ook allemaal op het juiste moment een huis kunnen kopen en de prijzen tot in de hemel zien groeien...

Neem ook alle politici die onder de babyboomers vallen... Daar zitten de meeste die privatiseringen hebben ingevoerd die Nederland heeft bestolen van veel waardevolle dingen... Die hebben ook de banken toegestaan in de jaren 80 tot nu met de kredieten onder de bevolking en bedrijven te storten wat tot opdrijving van huizen, grondstoffen en aandelen leidde die totaal neit realistisch waren... Ook zijn die politici verantwoordelijk om met regelmaat de pensioenspotjes af te romen... Gezien dat nu alle waardes aan het wegzakken en de toekomst waarop geleend werd niet komt, zitten we met enorme schulden...

En nu willen de babyboomers ook nog eens snel met de staart tussen de benen met 65ste al met pensioen? Die had al 2 decenia terug elke tien jaar met minstens 1 jaar verhoogd moeten worden... Aangezien we overduidelijk "veel" ouder worden dan de mensen waarvoor het werd ingevoerd.

Daarnaast slokken alle 65 plussers nu al 40% van alle zorgkosten op (althans in 2010) en gezien die groep groeit en de management laag no steeds niet wordt aangepast over de verspilling met medicatie en rollators die via de verzekering 4x zo duur zijn in plaats van particulier...

We hebben de welvaart bij elkaar geleend en de babyboomers hebben op de meest ideale plek gezeten , althans vooral degene met de hoogste inkomens in die groep.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)