Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rat in de tuin

‘Oh kijk eens, wat lief is ie. Jongens, kom eens kijken!’, roept mijn buurvrouw naar haar kinderen, terwijl ze vertederd over de dode indringer in haar tuin gebogen staat. ‘Ik hoef ‘m niet te zien', roept mijn vrouw van ruime afstand. 'Ruim hem alsjeblieft op.’ Jonge meisjesreacties. Hysterie die twee kanten op schiet. Kanten die ik beide niet zo goed kan plaatsen. Daar ben ik dan misschien man voor.

Een grote bruine rat was de aanleiding. Op een zonnige zaterdagmiddag zat hij ineens ongeveer naast me, in de achtertuin. Vanuit huis vroeg mijn vrouw met een wat verstikte stem aandacht voor iets wat in het gras zat.’ Ze klonk alsof ze keihard wilde gillen, maar de rede dwong haar, haar waarneming in een neutrale vraag te gieten. De rat staarde me enigszins verbaasd aan. Geloof me. Welk dier ook in onze achtertuin opduikt; mijn vrouw weet het in no time te verjagen. Voordat ik uit mijn krant opkijk, is er dan geen spoor meer te bekennen. Maar ik zal het eerlijk bekennen: als ik het probleem niet zie, is er geen probleem. En wordt dát het probleem, wordt me wel eens verweten.

Die wetenschap moet in een nanoseconde door haar heen geflitst zijn. En een eerdere traumatische ervaring met een rat. Toen was het alleen de vrouwelijke helft van de familie die het beest meende te hebben gespot. Een rat in de keuken. Gelijk bij binnenkomst, in een vakantiehuisje op Ameland. Een idyllisch huisje in de polder met vrij uitzicht rondom. Wèl drie kilometer lopen van de dichtstbijzijnde bushalte, bleek bij aankomst. Het was mijn tip om de auto op vasteland achter te laten. Die hadden we toch niet nodig. Na een hoop gedraal, gebel en een intensieve speurtocht die niets opleverde, viel het besluit om rechtsomkeer te maken. Met de laatste boot huiswaarts. De dames wilde voor geen goud in het huisje blijven. Met of zonder rat.

‘Lekker ding, die rattenvanger!’ Mijn vrouw lijkt dit keer op alle fronten tevreden. Zowel over haar aanpak als over de man van de ongediertebestrijding die een lokdoos plaatste. De rattenvanger blijkt een aantrekkelijke verschijning te zijn. Maar belangrijker nog, hij neemt de angst van mijn vrouw bloedserieus. En hij heeft succes. De vangst is tot nu toe één dode rat. Daar kan ik niet omheen. Maar er moet een nest zijn, volgens mijn vrouw. En volgens de rattenvanger. Hij heeft opnieuw gif gestrooid. Ik heb besloten me er niet te mengen. Van verschillende mannen in de buurt krijg ik kritische vragen over de rat. De vrouwen daarentegen hebben het al over een rattenplaag die grondig bestreden moet worden...

Schrijver: de Thuistoerist, 24 september 2012


Geplaatst in de categorie: dieren

3.5 met 11 stemmen 304Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
de buurvrouw
Datum:
25 september 2012
Tsja, ik blijf er toch bij dat hij er lief uitzag :-) En een plaag? Volgens mij was het gewoon iemands ontsnapte huisdier...
Naam:
Frits Buijs
Datum:
24 september 2012
Email:
frits.buijsxs4all.nl
Goede foto!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)