Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waarom Groningen geen tram krijgt

Daniel Kahneman, de psycholoog die de Nobelprijs voor de economie gewonnen heeft, legt in zijn boek over snel en langzaam denken, exact uit waarom er geen tram in Groningen komt.

Overigens zonder de tram te noemen en zonder Groningers te kennen, laat staan dat hij enig begrip heeft voor de bijzondere politieke setting van een gefrustreerde VVD die besloten heeft dat ze meer kiezers trekt door populistisch tegen een plan te zijn dat ooit door een VVD-wethouder is gelanceerd, een zo ijdele partijpummel van de Stadspartij dat geen enkele politieke partij in zijn buurt durft te komen en een PvdA die het zich niet kan voorstellen dat er iets in de stad gebeurt zonder dat zij er voor is.

Kahneman schrijft over bias bij besluiten. Bias, is geen vooroordeel of vooringenomenheid, maar vaak, en zeker bij Kahneman, een onbewust gemaakte systematische denkfout. Zo denk je dat iemand die er goed uit ziet, altijd beter is dan iemand die er niet goed uit ziet.

Het probleem is, zegt Kahneman, dat we vaak complexe vragen moeten beantwoorden en te lui zijn om echt alles te onderzoeken. Zo nemen we bij sollicitaties mensen aan die er goed uit zien, ongeacht of hij voor de functie geschikt is. We vervangen de moeilijke vraag: is hij voor de functie geschikt, voor een eenvoudige vraag: ziet hij er goed uit? En die beantwoorden we vervolgens zo dat we zelf geloven de complexe vraag beantwoord te hebben.

En zo hebben Groninger raadsleden over de tram besloten. Niet: kloppen alle rapporten, cijfers, aannames, maar vinden we de wethouders aardig? Het antwoord heeft volop in de krant gestaan: de anti-tram-coalitie vond dat de wethouders de verkeerde cultuur hadden.

Een heel goede reden om tegen een tram te stemmen, voorwaar. Waarbij ik overigens volmondig toevoeg dat ik al die rapporten evenmin gelezen heb. Ik was voor de tram en weet nu dankzij Kahneman ook waarom: ik vond het wel een mooi ding.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 25 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

5.0 met 1 stemmen 195Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
25 oktober 2012
Scherpe en geestige column.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)