Pensioenblues
De rijkste pensioenfondsen ter wereld luiden de noodklok. Het pensioen moet anders. De fondsen willen meer ruimte om te beleggen. Huh? Ze zijn toch juist in de problemen gekomen omdat ze te veel speculeerden? Met onze centjes. Eerst gebruikten ze de aanslagen van 2001 als excuus. En nu de crisis. Jaarlijks betalen we met ons allen 5 miljard aan pensioenpremie. Daarvan gaat 1 miljard op aan de pensioenfondsen zelf: salarissen, kantoren en leasebakken. Wat mij betreft is het exit voor de bobo’s van de fondsen.
Veel mensen betalen gemiddeld 200 euro per maand aan pensioenpremie. Hun pensioenfonds beheert dit voor hen zodat zij als ze 65 worden een aanvulling op hun AOW hebben. De AOW is 750 euro per maand. Het gespaarde aanvullende pensioen zou ongeveer 700 per maand moeten bedragen. De AOW-leeftijd wordt verhoogd en de AOW uitkering bevroren. De pensioenfondsen spelen dit spelletje paniekvoetbal fanatiek mee. Ook zij hebben de aanvullende pensioenen bevroren. Nu dreigen ze zelfs de leeftijd waarop het aanvullende pensioen wordt uitgekeerd te koppelen aan de verhoogde AOW-leeftijd.
Pensioendeskundigen én pensioenfondsen rekenden ons 15 jaar geleden netjes voor dat we 70 % van ons loon zouden krijgen als we met pensioen gingen. Vergrijzing, economische conjunctuur? Ach, dames en heren, maakt u zich niet druk. Onze actuarissen hebben de demografische babyboom al decennialang in beeld. En fluctuaties in de economie dat is van alle tijden. Wees gerust, wij pensioenexperts hebben alles in de hand en garanderen uw pensioen tot uw stervensuur. Daarom moeten we nu wel even de premie verhogen maar dan heb je ook wat.
Jaja.
En nu willen de managers en bestuurders van de schatrijke Nederlandse pensioenfondsen – die belegden in vastgoed all over the world – nog meer bevoegdheden om monopoly te spelen met onze zuur verdiende en met pijn in het hart afgestane centjes.
Forget it, leasebakkenpensioenbestuurders. Weet u wat u doet? U betaalt alle premie terug uit uw rijk gevulde kassen aan werknemers en werkgevers. Met rente. Dan kunnen ze met dat geld hun hypotheek aflossen of investeringen doen. We gaan zelf wel ons pensioen regelen voor onze oude dag. Daar hebben we uw ‘expertise’, dure kantoren en giga beheerskosten niet meer bij nodig.
Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl
Schrijver: George Knottnerus, 28 december 2012
Geplaatst in de categorie: werk