Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een geniale gedachte

Het vorige kabinet heeft een geniale gedachte gehad. Er is veel werk dat door provincies of het Rijk wordt gecoördineerd, maar waar de ontvangers van de hulp in gemeenten wonen. Gemeenten weten veel beter wat er onder de mensen leeft, dan provincies of het Rijk, dus om die mensen tegemoet te komen is nu bedacht dat het werk beter door gemeenten kan worden gedaan. Dan krijgt mevrouw Pieterse niet te veel hulp, maar precies wat ze nodig heeft – althans, dat is de gedachte.

De gemeenten kunnen het zo goed doen, dat ze voor minder geld betere hulp kunnen verlenen. Daarom krijgen ze voor dezelfde taken die het Rijk en de provincie vroeger deden, minder geld.

Het gaat niet om een klein beetje: het gaat om onderdelen van de Awbz, de Wsw die voortaan Participatiewet gaat heten en de jeugdzorg (jeugdbescherming, reclassering, jeugd-ggz en zorg voor licht verstandelijk gehandicapte jeugd). De bezuinigingen hierop zullen 3,7 miljard euro opleveren, ongeveer het bedrag dat de overheid in SNS Reaal steekt.

Afgezien dat dit soort reorganisaties meestal geld kost – er moet immers een hele rits aan adviesbureaus aangerukt worden om de ambtenaren en bestuurders uit te leggen hoe ze dit nu weer moeten oppakken, zijn deze taken zo zwaar, dat kleine gemeenten het niet kunnen. Kleine gemeenten, juist de gemeenten die precies weten wat mevrouw Pieterse nodig heeft, zijn te klein om voldoende mensen in dienst te hebben om deze complexe taken aan te kunnen sturen.

Daarom moeten gemeenten fuseren. Grotere gemeenten hebben meer ambtenaren in dienst en kunnen die taken wel aan. Alleen,jammer, grotere gemeenten zijn vaak duurder per inwoner dan kleinere gemeenten. En, ook jammer, de fusering van gemeenten zelf kost geld. Het enige voordeel is dat daarna wat minder burgemeesters, wethouders en raadsleden overblijven, die met elkaar dus minder geld krijgen.

Maar, en dat is de derde jammer, het nieuwe bestuur krijgt zoveel inwoners, dat ze mevrouw Pieterse niet meer kennen.

Bezuinigt zal er worden, dat staat buiten kijf. Ideologen hebben besloten dat het goedkoper is, deze decentralisatie, dus zal het goedkoper zijn. Maar ik vrees toch dat mevrouw Pieterse het slachtoffer wordt van deze, geniale, gedachte.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 14 februari 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 6 stemmen 189Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
14 februari 2013
Terecht bittere aanklacht tegen dolgedraaide plannen voor zogenaamde doelmatigheid. Scherp op rij gezet! Mooi werk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)