Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waarvoor valt Eva bij Freek?

Haar uiterlijk werkt op veel mannen bedwelmend. Knap, chique, ietwat gereserveerd waarschijnlijk uit scrupules en zelfbehoud, betoverende tongval. Toeval of niet, voorouderlijk stamt Eva (zo heet ze echt!) gelijk Philip Roth uit Tsjechië. Zij verschijnt nu bijna tien jaar in onze huiskamers. Waar vele vrouwen volgens onderzoeken nijdig wegkijken als ze komt. Hoewel Eva toch vooral vormelijk optreedt. Als zij scoort is het met gedistingeerde dienstbaarheid. Reeds vroeg academisch gevormd. Je leest bepaaldelijk geen 34 jaren aan haar af.

Een schoonheid voor wie ik overwoog naar 't Gooi af te reizen. Om schuchter duidelijk doelgericht toenadering te zoeken. Toen de media berichtten dat zij reeds gevallen was. Voor Bram Moszkowicz. De advocaat met zijn afgemeten toonzetting. Ik achtte mezelf te impulsief, emotioneel om met hem effectief te rivaliseren. Eva viel op verbale dominantie. Ik keek een andere kant uit.
Ze hield het niet met Moscowicsz. De beste man ging bijna failliet, zó liep hij op zijn toppen. Hij wordt weer nuchter en handelingsbekwaam nu het uit is.

Freek lijkt vooral een ongeconcentreerde druktemaker. Zijn torso is Tarzanachtig. Hij is bekaakt als kokodillenjager Steve Irwin. Plak er een snor bij en je hebt de compleet echte man. Zou vriendin Sylvia, vluchtelinge uit Mozambique, zeggen. Deze Dordtenaar is behalve adhd ook rijzende ster. Op televisie, maar los daarvan reeds duizendpoot. Een slangenbezweerder maar geen Chinees. Hoewel hij de risico's inziet. Zetten wij Thanatos en Venus rechts links ieder op de schaalverdeling, Freek helt dan sterk naar Thanatos.

Want doodsangst leidde hem niet aangevallen door giftige spinnen, olifanten, nijlpaarden of maar liefst zes leeuwen tegelijk. Of gebeten door gifslangen - tot nu twee maal. Maar elke dag kan zijn laatste zijn. Hij woont te midden van slangen met wie hij intensief contact houdt. Hij houdt van ze. Een ruim twee meter lange komodovaraan loopt continu los in zijn appartement. Toegegeven hagedisachtig maar wel 100% vleesetend. In het Laakkwartier. Haagse karakterwijk, wat mij inneemt voor Freek.

Wat biedt zijn varaan? Weinig contact. Het weinige contact dat Freek waarneemt is volstrekt onzeker. Hij noemt het magisch. Waarbij "kopjes" niet meetellen: ik ben dan 'kachel van 37 graden Celsius.' Kortom liefde lijkt voor Freek het begaan van smalle paden. Logisch dat zijn externe verhoudingen kortstondig bleven tot nu. Karakteristiek duurde 'n intens hartstochtelijke date nog géén pizzalang. Zij ontwaarde zijn varaan en sloeg op de vlucht.

De bioloog leeft voor zijn slangen zoals hij ook zelf zegt. Het was dan ook sensationeel dat Freek Vonk tussen neus en lippen de geruchten bevestigde dat hij en Eva Jinek een paar vormen. Duidelijk daarom dat Eva bij haar partnerkeus niet bang is. Zij slaapt met Freek én de varaan. Zij neemt het risico van de laatste beet.

Leuk en opmerkelijk is dat zij zijn Dordtse tongval, verwant toch aan de mijne, voor lief neemt. Het is vooralsnog onduidelijk of hun contact ´magisch´ is. Of dat Vonk nu hard aan zijn verbaliteit werkt. Voor een inhoudsvolle communicatie. Lijkt onwaarschijnlijk. Liefde met Freek betekent een smal pad denk ik.

Freek gaf meermalen te kennen kinderen te willen. Dat wordt spannend. Want zijn ideale partner moet 'wel avontuurlijk ingesteld zijn'. Hij bivakkeert immers vaak in tentjes in de wildernis.
En ´dan is het wel zo leuk als zij in een velletje naast mij wil liggen.´** Volkskrant Magazine 02/02/2013

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 16 februari 2013


Geplaatst in de categorie: partner

4.5 met 8 stemmen 484Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
20 februari 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Waarvoor?
Zij heeft zijn marmotje gezien,
nou zeg dan maar eens nee...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)