Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

pijnlijk en vriendelijk

Het is niet extreem druk in de supermarkt, maar ik ben ook niet de enige in de rij. De vrouw aan de kassa is een jaar of veertig schat ik. Ze heeft een vriendelijk gezicht en werkt gelukkig niet zo razendsnel als haar jongere collega’s . Ik kan haar tempo mooi bijhouden terwijl ik mijn boodschappen inpak.
Als ik mijn portemonnee tevoorschijn haal meen ik een glimlach te zien op haar gezicht. Misschien vindt ze het prettig dat er nog klanten zijn die niet hun pinpas trekken, denk ik in een flits. Maar dat moment van concentratieverlies komt me duur te staan. Een munt van 50 cent glijdt uit mijn hand en valt in een ruimte onder de perspex balie. We zien het geldstuk allebei liggen, maar we kunnen er niet bij. Ik word er onrustig van en kijk heel even naar het rijtje wachtenden. Pijnlijk gevoel.

De vrouw blijft wel kalm, het lijkt wel alsof ze dit al vaker meegemaakt heeft. Met een pen probeert ze de munt opzij te schuiven. Ik zoek in mijn portemonnee naar vervangend geld, maar dat wuift ze glimlachend weg. „Die krijgen we wel te pakken, let maar op“.
Vanuit mijn ooghoek zie ik vertwijfeling en ongeduld bij de mensen in de rij. Ik krijg het benauwd. De vrouw houdt vol, maar kan niet voorkomen dat de munt in een gleuf onder de kassa verdwijnt.
Weg.
Niks meer te zien.
Ik wil nu nog maar één ding; zo snel mogelijk betalen en wegwezen.

De vrouw glimlacht nog steeds. Ze sluit haar kassa af, morrelt wat aan haar geldla en klapt tenslotte het hele mechanisme naar boven. Ze verdwijnt half onder de balie, graait in de diepte en komt dan triomfantelijk weer boven met mijn muntje in haar hand. „Zie je wel!“, lacht ze. Ik glimlach schaapachtig terug, kijk nog heel even naar het rijtje achter me, maar daar staart iedereen uitdrukkingsloos voor zich uit.

De vrouw oogt nog steeds sympathiek, ze kijkt een beetje ondeugend en uitdagend. We zouden zo maar een gezellig praatje kunnen beginnen. Toch neem ik snel met een knikje afscheid. Zal ik hier nog terugkomen? En zal ik dan de moed hebben om weer contant te betalen?

Schrijver: Rob Chevallier, 18 februari 2013


Geplaatst in de categorie: geld

4.0 met 5 stemmen 213Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
19 februari 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Leuke, simpele, menselijke, herkenbare Column.

Graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)