Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waarom vertrouwen jullie ons niet?

Ze stond midden in de zaal op en keek verbaasd rond: ‘Waarom vertrouwen jullie ons niet?’

Het was een Jonge Socialist die hoorde bij de groep die een maand daarvoor erin geslaagd was een wethouder en een raadslid weg te sturen. Het was gelukt door een politieke overval waarbij de ene partij volledig was voorbereid, bondgenoten had aangespoord te komen, speeches en moties klaar had liggen en de andere partij de stukken pas ter vergadering kon zien wat de ander van plan was. Schandelijk, natuurlijk, maar zo gaan die dingen.

Maar zij stond midden in de zaal en was oprecht verbaasd. Ik kan me niet voorstellen dat ze de machtsgreep van een maand geleden had vergeten, maar ze had die machtsgreep niet gezien als een achterbakse politieke truc. Het was, moet ik concluderen, in haar ogen op een nette manier gegaan, want anders snap ik niet hoe zij daar zo verbaasd kon staan en zeggen: ‘Waarom vertrouwen jullie ons niet?’

Ik moest aan haar denken toen ik in de NRC las dat Antony Burgmans niet snapt dat de politiek vrolijk mee doet aan het demoniseren van de (voormalige) top van SNS Reaal. ‘Dit is public hanging’, zegt hij. De man die slechts vier ton per jaar verdient, en dus niet de grootste graaier van het land is, laat zien hoe weinig begrip hij heeft voor de burgers die sinds 2008 opdraaien voor een economische crisis die is veroorzaakt door een stelletje boeven aan de Zuidas en die moeten toezien hoe de mannen die elkaar marktconform overbetalen en bonussen veilig stellen, nauwelijks hoeven bloeden voor de blunders die zij hebben begaan.
Misschien heeft Sjoerd van Keulen niet erger geblunderd dan veel anderen, en misschien heeft hij pech gehad dat hij Property Finance kocht en niet een andere idioot, maar ook Sjoerd van Keulen dronk champagne en at kaviaar op kosten van de spaarder en hoewel Sjoerd ook belastingbetaler is, moet hij niet meer betalen dan al die andere belastingbetalers die opdraaien het leeglopen van luchtkastelen, terwijl Sjoerd wel de macht had om het luchtkasteel niet te kopen. Sjoerd heeft, het is niet anders, een fout begaan.

Het is niet aan mij om in de rij te staan om Sjoerd verder te vervolgen, maar wel zo’n Antony Burgmans die geld verdient aan het repareren van blunders van anderen. Dat hij zijn vriendje Sjoerd een hand boven het hoofd wil houden is begrijpelijk, vrienden zijn er voor elkaar, maar dat hij geen greintje begrip toont voor al die mensen die een Barbertje willen zien hangen: dat laat toch wel zien dat in de financiële wereld geen enkel begrip is voor wat er onder de klanten leeft aan wie de banken hun diensten op een nette manier horen te verlenen.
Hoe anders is te verklaren dat zo’n Antony Burgmans als een naïeve JS-er opstaat en zegt: ‘Waarom vertrouwen jullie ons niet?’

Schrijver: Jan R. Lønsing, 21 februari 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 4 stemmen 183Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)