Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Groot is altijd beter

Groot is beter. Dat hebben we kunnen zien met de groei van de ziekenhuizen, de groei van de scholen, de groei van de zorginstellingen en die van de corporaties. Er is niets mis gegaan bij megalomane organisaties; er zijn geen onzinnige investeringen gedaan; de bonussen en corruptie zijn niet uit de hand gelopen – nee, groot is duidelijk beter.

Daarom ook volledig begrip voor de opdracht van minister Plasterk, PvdA-minister in VVD dienst, dat de gemeenten moeten doorgroeien van gemiddeld 40.000 naar tenminste 100.000 inwoners. Uiteraard kan dit niet zonder bezuinigingsopgave. Het is natuurlijk zo, zoals ook bij al die andere organisaties is gebleken, dat grote organisaties goedkoper werken dan kleine organisaties. De top verdient misschien iets meer, maar daar staat een enorme efficiëntieslag tegenover.

Ook, en dat laat zien hoe efficiënt de overheid wel is, kan deze hele organisatie gratis worden uitgevoerd. Er hoeven geen adviseurs ingehuurd te worden, er hoeven geen maatregelen genomen te worden voor het ontslag van overtollig personeel en ga zo maar door. Het is een feest van efficiëntie en effectiviteit!

Ik herinner me een verhaal van een gemeentesecretaris van een inmiddels opgeheven kleine gemeente die tijdens een overleg met enkele collega’s hoorde hoe ver die collega’s uit andere grotere gemeenten al waren met het implementeren van nieuw Rijksbeleid. De een had een advies klaar, de ander een projectgroep opgezet en de meesten dachten toch wel dat de meeste medewerkers er voor 1 januari klaar voor waren. Alleen de secretaris van de kleine inmiddels opgeheven gemeente was niet zo ver.

Die was naar zijn baliepersoneel gegaan en had gezegd: vanaf morgen doen we het zo en zo.

Geen extern advies. Geen projectgroep. Geen implementatieplan. Gewoon doen.

Uiteraard kan dit helemaal niet en daarom moeten de kleine gemeente geslachtofferd worden. Groot is immers altijd beter.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 28 februari 2013


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 10 stemmen 181Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
28 februari 2013
Mooi zure column over manie voor groot. Onterecht vaak gekoppeld aan meer doelmatigheid. Goed dat - subtiel - ook de peperdure consultants passeren. Bij elke fusie pakken deze consultants flinke beloningen mee. Meestal voor het intrappen van open deuren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)