Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hemel monologen (1)

In de hemel ben je van een hoop aards gedoe verlost. Geen belastingen, geen burengerucht, geen galstenen. Ach, zul je zeggen, wie gelooft er nog in de hemel? Fout! De meest verstokte heiden gaat plots geloven in een hiernamaals als hij een dierbare heeft verloren. ‘Tot ziens,’ zegt de atheïst met tranen in de ogen tijdens zijn uitvaartrede, ‘tot ziens, lieve Jannie, we zien elkaar daarboven.’ Het kan, een plotselinge bekering. Maar ook als dezelfde atheïst drie weken later beweert dat het achterlijk is om in God of hemel te geloven?

Tijdens stille tochten voor onschuldig gevallenen zie je talloze kaarten en linten met teksten als: Goodbye, Goede reis, We’ll meet again.
Op condoleance bijeenkomsten hoor je regelmatig dat X nu zo gelukkig is omdat hij of zij weer met zijn eerder overleden geliefde Y verenigd is. En zo zijn er veel hemel monologen uit onverwachte hoek.

Daar is op zich niks mis mee.

Toch staat dit brede en diepe geloof vlak na het overlijden van een dierbare in schril contrast met de statistische werkelijkheid. Hieruit blijkt dat nog maar 1 op de 3 Nederlanders gelooft in een hiernamaals. Oké, een iets groter percentage gelooft dat er ‘iets’ is na de dood, maar dit is dermate zweverig dat ik de ‘ietsisten’ laat voor wat ze zijn.

Het plotseling bekeerd worden tot geloof in de hemel heeft iets weg van het Sintwonder. Tijdens de zomervakantie zeggen bijna alle jochies van 7 niet te geloven in de Goedheiligman, maar rond 1 december is het geloof bij de helft teruggekeerd om op pakjesavond (let wel: vóór de zak) te zijn gestegen tot 100%.

Maar de hemel blijft een Machtig Iets. Mij helpt de hemel om een keus te maken tussen of iets deugt of niet. Wordt er gemoord in de hemel? Nee, zeker niet. Dan moeten we het moorden op aarde ook uitroeien. Zijn er vergaderzalen in het hiernamaals? Waarschijnlijk niet. Dus moeten we hier vergaderingen zien te vermijden. En zeker ellenlange. Heb je na je dood pinpassen of chipkaarten nodig? Hopelijk niet. Maar je zult zien: kom je bij de hemelpoort, stuurt Gabriël je terug omdat je op aarde vergat uit te checken.


Zie ook: http://www.georgeknottnerus.nl

Schrijver: George Knottnerus, 1 maart 2013


Geplaatst in de categorie: heelal

4.2 met 84 stemmen 306Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hendrik
Datum:
2 maart 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
George, ik vermoed dat mensen bij ingrijpende gebeurtenissen houvast zoeken bij vertrouwde rituelen, ook al vertrouwen ze die inhoudelijk maar half. Misschien komt op zulke momenten ook hun diepere gevoel te voorschijn, dat anders verscholen zit onder een houding van onverschilligheid. Het is bekend dat zelfs verstokte atheïsten in doodsnood soms bidden. Is dat misschien een conflict tussen verstand en gevoel? Ik denk het.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)