Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nu ja, rundsgebraad

Terwijl de woordvoerster van het voedselagentschap verkondigt dat er in België geen aanwijzingen zijn dat er kankerverwekkend gif is vermengd in veevoeder, vind ik dat de melk waarin mijn muesli drijft zuurder smaakt dan anders.
Misschien is het ingebeeld, al kan ik me niet meer van de indruk ontdoen dat we elke dag door het oog van de naald kruipen met wat we in ons lijf lepelen. Het is maar een kwestie van tijd, mompel ik, voor het in België ook alle hens aan dek is, al moeten eerst de andere landen aan de beurt komen. Ik zet de kom muesli opzij en besluit het ontbijt dan maar over te slaan. Voor mij geen melk van koeien die gif gegeten hebben.
In Duitsland zijn er in 3.500 landbouwbedrijven gif in het veevoeder ontdekt, Nederland is er ook niet aan ontsnapt, maar in België is er natuurlijk weer niks aan de hand. Het agentschap dat ons vandaag geruststelt heeft vorige week nog moeten toegeven dat we al twee jaar paardenvlees aan het eten zijn, terwijl we dachten dat het lasagne met varkensgehakt was.

Om 10 uur eet ik naar goede gewoonte geen stuk fruit, want ik wantrouw fruit dat op enkele weken tijd meer pesticiden heeft moeten verduren dan uren zonneschijn.
Met een lege maag strompel ik naar 12u30 en eet ik rundsgebraad met puree en snijbonen. Nu ja, rundsgebraad. Eigenlijk eet ik een stuk van Shadow in the Sky, een prachtige volbloed die ooit menig wedstrijd won, maar te oud geworden was om nog over een driedubbele legger te springen, ondanks de wekelijkse injecties met amfetaminen, kwestie van Shadow nog één keer in volle galop te zien. Dan maar het mes erin, dacht men in Roemenië, en in België verkopen als rundsgebraad, geen kat die het verschil smaakt.

’s Avonds eet ik twee boterhammen met vleessalade uit de Colruyt. Geen risico, denk ik, vleessalade is niks anders dan stukjes hesp in mayonaise. De volgende dag hoor ik op het nieuws dat bij testen op de vleessalade van de Colruyt sporen van listeria gevonden is, een bacterie die gevaarlijk is voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, personen met een verminderde immuniteit en bejaarden. Ik slaak een zucht van opluchting. Mij krijgen ze niet te pakken, grijns ik, terwijl ik een verse boterham beleg met twee sneetjes gerookte zalm van Albert Heijn.

Schrijver: Johan De Smet, 3 maart 2013


Geplaatst in de categorie: voedsel

4.2 met 29 stemmen 570Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)