Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Religie en herindelen

De provincie Groningen ondergaat de komende jaren een herindelingsgolf die groter is dan in de rest van Nederland. Dat heeft twee redenen.
Enerzijds heeft de VVD in het kabinet de kaart herindelen getrokken en moet nu een communicatief sterke PvdA-minister die de ballen verstand blijkt te hebben van openbaar bestuur het uitvoeren. Later meer over mijn waardering van deze minister.

De tweede reden is zijn collega De Vey Mesdagh van D66 in de provincie Groningen, die al die kleine gemeenten de nek om wil draaien, waar zijn partij toch al geen zetels heeft. Daar zit overigens achterkamertjesoffensief tegen andere partijen achter, maar gewoon de religie dat groot beter is, efficiënter is en effectiever is.
Het is dezelfde religie die de laatste tijd onze scholen deed fuseren in grote complexe bedrijven met vele locaties en dure directeurs en de religie die onze ziekenhuizen en thuiszorginstituten doet fuseren in complexe organisaties die ondanks de hogere prijzen toch niet rond komen en failliet gaan.
Ervaringen uit het verleden hebben, ook bij gemeenten overigens, geleerd dat fuseren zelf erg duur is en dat de winst later vaak uit blijft. Maar het spook van fuseren is niet weg te krijgen, want ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Onze minister Plasterk is nu dus bezig dit beleid uit te voeren. Hij doet zijn best, maar hij is ook behalve communicatief vaardig ook wetenschapper en dat wreekt zich. Een echte gelovige zou volharden in zijn beleid, maar Plasterk ontdekt dat er ook grenzen aan de voordelen van de groei zijn. Er zijn ook nadelen. Daarom gaf hij eerst toe, dat in bepaalde gebieden gemeenten van 100.000 inwoners niet meer de minimum norm hoefde te zijn. Maar als in perifere gebieden die norm niet noodzakelijk is, is hij nergens noodzakelijk, zou ik zeggen en dat zij Plasterk dus later ook. Hij had het nooit als absoluut getal bedoeld.

Het is te prijzen dat hij zijn mening bijstelt. Nu De Vey Mesdagh nog. Dat is een jurist – geen wetenschapper. Het kan wat langer duren voor hij van zijn geloof valt.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 21 maart 2013


Geplaatst in de categorie: politiek

4.6 met 7 stemmen 149Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)