Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

In memoriam SC Veendam

De actie duurde te kort. Hij was te amateuristisch begonnen. Veendam was ooit een rijke plaats dankzij de turf die tot in Leningrad verkocht werd, maar er is nu te weinig geld voor een voetbalclub.

En dat is jammer.

De Lange Leegte raakte nog één keer vol met mensen die probeerden de kleine club te redden, maar het mocht niet baten. U weet het misschien niet, maar het is erg.

Waarom is het erg? Rudi Wielers vertelde laatst dat de wetenschap jarenlang voor het raadsel stond dat er minder geweld in de samenleving was en dat mensen zich toch onveiliger gingen voelen. ‘De huidige inzichten in de sociologie’, zei Rudi, ‘is dat instituten verdwijnen en mensen verweesd achter blijven. Daardoor voelen ze zich onveilig.’

De Postbank is weg. Het was een degelijke veilige bank voor gewone mensen die nu is opgekocht door een oranje leeuw die probeert erin te stampen dat ze een degelijke veilige bank is, maar we weten allemaal dat het een bank is voor de bonussen van de directeuren, niet voor de spaarcenten van klanten.
Het Groninger Energiebedrijf is verdwenen en onderdeel geworden van Essent of Nuon, ik weet het niet eens, en dat bedrijf is weer onderdeel van RWE of Vattenfall.
De Openbare Scholen in Groningen zijn nu onderdeel van O2G2 en die was bijna failliet.
De woningbouwcorporatie INN is al helemaal geen Groninger woningbouwcorporatie meer, maar een verzameling corporaties in het Noorden van het land.
De gemeente Hoogkerk is verdwenen.
De gemeente Wildervank bestaat niet meer. Mijn middelbare school is een museum geworden.

Instituten verdwijnen aan de lopende band. De PTT is gesplitst in KPN, TNT en de telegraafkantoren zijn gesloten vanwege de opkomst van de fax die op zijn beurt al weer ter ziele is nu iedereen elkaar mailt. Er zijn bijna geen postzegels meer die je moet likken om ze op een brief te kunnen plakken.

Is dat erg? De wereld is nu efficiënter en de postbode brengt voor een schijntje minder post rond dan de deftige duurbetaalde postbeambte van vroeger. Is het erg dat alles efficiënter wordt? Blijkbaar wel. Blijkbaar worden we er bang van.

Daarom ook is het erg dat SC Veendam weg is. Ja. Erg erg...

Schrijver: Jan R. Lønsing, 4 april 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 3 stemmen 181



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 april 2013
Crisis, maat, geen hol aan te doen.
Voetbal is niet het hoogste, culturele instituut om te verdedigen. Dat zou slappe banaliteit zijn, want woest trappen tegen een bal kun je niet vergelijken met het werk van Rembrandt of Van Gogh.
Zag een grote fan van deze ex-club, die als Veendam-voetballer glorieerde. Hij gebruikte vol overgave en vitaliteit het positieve woord 'BROEZEN!', wat zoiets als 'doorgaan!' betekent en dat moet je, ondanks het ineenstorten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)