Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het lek van Kroningsdag

Vraag me niet hoe. Maar het gebeurde. Via via kreeg ik de inhuldigingsrede van onze nieuwe koning in handen.
Een stukje eruit:
‘Beste Landgenoten, op deze bijzondere dag wil ik schoon schip maken. Een groot verzoeningsfeest voor alle Nederlanders. Daarom heet ik hier speciaal welkom: de waxinelichthoudergooier en de damschreeuwer. Uw boodschap is gehoord. Laat mij u de hand schudden.’

Eigenlijk mag ik het niet verklappen om veiligheidsredenen, maar ik hou van openheid. Ik ben er ook bij. Niet in de Nieuwe Kerk, dat is alleen voor speciale gasten en ik ben te gewoon. Maar wel op het diner. Omdat ik zo onopvallend ben, en in het bezit van een dienend karakter heeft men mij uitgekozen voor een speciale opdracht. Mijn taak is om de vader van onze nieuwe koningin af en toe een heimelijk hapje of drankje te brengen. Officieel behoort hij niet tot de genodigden, maar hij zal het diner toch bijwonen vanachter het gordijn. Vertel dit alsjeblieft niet verder want het is staatsgeheim.

Ik ben nog iets te weten gekomen. Een tipje van de sluier over Wat Ze Zal Dragen die Kroningsdag. Een lange galajurk. Knaloranje. Weinig verrassend vind je? Maar dat het blauw-wit van de Argentijnse vlag terug zou komen in het biesje van haar decolleté dan. En ook in haar haarband en pumps? Ha, als dat geen nieuwtjes zijn.

Als ik eerlijk ben, en gewone mensen kunnen zich dat nog veroorloven, is er nóg een reden waarom ik ben uitgenodigd. Ik heb namelijk Het Nieuwe Kroningslied geschreven. Het bestaat uit twee coupletten en wordt na het diner uit volle borst door alle gasten meegezongen op de melodie van het Wilhelmus.
Wat de RVD echter niet weet – en dat moet echt onder ons blijven – is dat ik op het diner een andere tekst zal presenteren dan ik eerder instuurde. Dat wordt lachen. De koning en de koningin zullen zingend gaan beloven dat ze hun halve salaris inleveren.

Oké, nog één passagetje uit de inhuldigingsrede:
‘Meegaan met de tijd. We hebben het begrepen. Daarom, landgenoten, zullen ook wij ons matigen. En zullen wij het lintjesgedoe afschaffen. Ook zullen wij de Duitse president uitnodigen om samen te herdenken op 4 mei.’


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 26 april 2013


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3.6 met 7 stemmen 378Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
26 april 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Gaat het weer een beetje meneer....Knottnerus?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)