Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Die Diederik

Kan een volle zaal ongelijk hebben? Kan een massa dwalen? Sinds Hitler weten we dat het kan, maar zodra een massa een bepaalde kant op gaat en geen gelijk van zijn leider krijgt, golft de goegemeente van verontwaardiging en wordt gedreigd met wegsturen en erger.

Na een emotionele toespraak van Sander Terphuis in het PvdA-congres van Leeuwarden twee weken geleden staat de discussie over strafbaarstelling in de PvdA centraal. Diederik Samsom heeft het bestaan om 'nee' tegen zijn congres te zeggen op een punt overigens, waar hij het met het congres eens was. Hij durft wel.

Hij durft de discussie ook te heropenen en mensen een kans te geven komende zondag hun mening bij te stellen. Als hij dan opnieuw verliest, heeft Diederik een gigantisch probleem, want twee volle zalen naast je neerleggen is waarschijnlijk dodelijk. En de PvdA heeft dan een probleem, want die heeft dan geen fractievoorzitter meer en de partij moet gaan onderhandelen met de VVD of het kabinet laten vallen.

Ik steun Diederik. Niet omdat ik zo blij ben met deze regering, maar omdat het congres naar mijn bescheiden mening ongelijk had. Ze heeft gestemd tegen een maatregel waarvan ieder verstandig mens vindt dat hij niet genomen moet worden, maar tegelijk is deze maatregel klein bier vergeleken bij de maatregelen die de Nederlandse regering nu al treft. Nu worden illegalen van hun bed gelicht, naar uitzetcentra gedeporteerd en vervolgens rechteloos op straat gezet, in gevangenissen gestopt als criminelen met dat kleine verschil dat ze niet crimineel heten.

We kunnen dapper tegen deze wet stemmen, maar als Diederik zegt dat hij maatregelen treft om al die andere maatregelen iets humaner te maken, dan ben ik bereid om dat te geloven. Niet omdat ik goedgelovig ben, maar omdat ik Diederik vertrouw.

Maar dat lijkt soms veel gevraagd in deze moderne tijden.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 mei 2013


Geplaatst in de categorie: politiek

2.3 met 3 stemmen 166Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nico Noorman
Datum:
9 mei 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
'We kunnen dapper tegen deze wet stemmen, maar als Diederik zegt dat hij maatregelen treft om al die andere maatregelen iets humaner te maken, dan ben ik bereid om dat te geloven. Niet omdat ik goedgelovig ben, maar omdat ik Diederik vertrouw.'

Deze alinea heb ik 5 keer gelezen en vind ik nog steeds zeer intrigerend en herbergt volgens mij een zekere tegenstrijdigheid die wat mij betreft de tekst erboven volledig overbodig maakt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)