Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De dingen

Tot voor kort was ik bestuurslid bij mijn politieke partij, maar dat was wel eens lastig. Ik was bestuurslid, omdat ik democratie verschrikkelijk belangrijk vind en vind dat iedere mening aan bod moet komen. Ik bemoeide met het kiesstelsel van de PvdA landelijk, debatten over Afghanistan, verzorgde scholing aan PvdA-ers over wat het is om lid te zijn van een politieke partij of wat het is om raadslid te zijn en verder diverse debatten georganiseerd.
Allemaal graag gedaan, onder meer om onze politici een klein beetje te helpen bij campagnes en bij hun standpuntbepaling.

Ik ben naast partijlid ook bestuurskundig onderzoeker. Als onderzoeker probeer ik te snappen hoe de bestuurskundige wereld in elkaar zit. Als onderzoeker zie ik vaak bestuurders van het type Piet de Vey Mesdag die een missie hebben, een stip op de horizon, een doel in hun bestuursleven en die zich door niets en niemand daarvan af willen laten brengen. In ieder geval niet door feiten. Het zijn de zogeheten inconvenient truths – een prachtige term van Al Gore: ongewenste waarheden, die als steevast terzijde worden geschoven. Wie erop let, ziet rond bestuurders tal van ongewenste waarheden.

Zo zei ik laatst tijdens een debat dat herindelingen slecht zijn voor het partijlidmaatschap. Piet de Vey Mesdag pruillipt het weg. Iemand anders zei tijdens hetzelfde debat dat gemeentelijke herindeling leidt tot scherpe kostentoename, in de orde van grootte van 10% tot 40%. ‘Hum’, ging een ander ertegen in, ‘de gemeente hebben nu al grote tekorten, dus het maakt niets uit’.
‘Nee’, beaamde ik, ‘30% of 55% tekort maakt inderdaad niet veel uit. Voor de burgemeester. En de gemeente. De burgers betalen wel’.

Natuurlijk moet een bestuurder zich niet bij het minste feitje van de wijs laten brengen. Als ze dat doen, krijgen ze nooit iets voor elkaar. Onderzoekers moeten zich wel van de wijs laten brengen. Daardoor zijn onderzoekers altijd zo traag met hun antwoorden. Die moeten bij elke domme opmerking op zijn waarde onderzoeken. Een bestuurder duwt de domme opmerking opzij en gaat er pas op in als het opzij duwen niet lukt.

Daarom ben ik geen bestuurder. Ik ben niet nieuwsgierig hoe ik dingen voor elkaar kan krijgen, maar nieuwsgierig hoe de dingen in elkaar zitten.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 16 mei 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.6 met 5 stemmen 192Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
17 mei 2013
Email:
moi636yahoo.com
Haha, de schrijver heeft geluk; twee dagen in de spotlight. Graag gelezen Jan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)