Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wat valt er vrij bij de VU?

De promotie van Karima Kourtit 29/05/2013 is zojuist opgeschort. Heel bijzonder, zo laat. De champagne stond klaar.
Sprake is van diverse onzorgvuldigheden in 'The New Urban World', haar proefschrift. Minstens één hoofdstuk deugt echt niet naar blijkt. Door vele onjuiste citaten van een internationale conferentie in 2012. Volgens Harm Verbruggen, decaan Economische Faculteit VU. Ingeseind recentelijk door collega's van de promovenda op de faculteit.

"Ik weet op dit moment niet exact wat er mis is", zegt Verbruggen.
Hij vindt het vooral 'naar voor haar'. Hij acht Karima in de verkeerde tijd geboren: "Tien jaar geleden deden we er in dit soort gevallen een blaadje met errata bij. Maar de tijden zijn veranderd." *

Hoeveel zijn promoties vóór 2003 dan waard? Op de VU of overal? Kon je toen nog promoveren met tal van afgedwongen inlegvelletjes. Proefschriften moeten toch getuigen van 100% wetenschappelijke integriteit en competentie?

Maar vrienden, er lijkt meer onfris in deze zaak! Kourtit was recent genomineerd voor de Amsterdam Science&Innovation Award 2013. Bijzonder eervol! Met een prijs van 5.000 euro!

Nu blijkt plots dat Peter Nijkamp ZELF in die Award-Jury zat...**
Decaan Verbruggen wist van niks maar zegt ervan 'uit te gaan' dat 'hij (Nijkamp- jz) de kamer zou hebben verlaten' bij bespreking van haar kandidatuur.
Met Nijkamp als enige vakeconoom in de jury.....? Een econoom die redelijk exclusief namelijk als promotor kan rapporteren over haar voornaamste maar aanstaande wetenschappelijke prestatie?
Het gaat niet om een postduivenrace! Wie heeft haar voorgedragen? Welk jurylid voelde zich bekwaam in de 'Spatial Economics'?

Zo weet ik er nog wel één. Dit is een soort van geloven. Van wetenschappers verwacht ik dat ze eerst onderzoek plegen om wat te zeggen. Ze willen toch 'gefundeerd overkomen'. Verbruggen, nota bene zelf voorzitter van de Promotiecommissie, moet zich toch minstens belazerd voelen. Waarom immers heeft Nijkamp, econoom met reputatie, onjuiste conferentie-citaten waar hij zelf bij was, laten passeren?

Alle lof voor Kourtit's nominatie is meteen van de VU-site verwijderd. Sterker: ze is reeds van het lijstje Award-genomineerden verdwenen. Er zijn er nog maar acht van de negen over. Terwijl Prof. Dr. Peter Nijkamp, VU – FEWeB (Ruimtelijke Economie)nog wel als jurylid paradeert....**
Wat u zegt - Een professor zet je niet zomaar weg!

Maar er zijn meer vraagtekens bij een boek:
“Drivers of Innovation, Entrepreneurship and Regional Dynamics” - Kourtit, Karima; Nijkamp, Peter; Stough, Roger R. (Eds.) 2011, XI, 385p. 61 illus.
Uitgever Springer Verlag. 148,35 €

Op pagina 4 lezen we:
Editors Dr. Karima Kourtit Prof. Dr. Peter Nijkamp VU University Amsterdam Department of Spatial Economics

Kortom drs. (!) Karima Kourtit hoefde voor het buitenland niet te promoveren. Ze was daar reeds doctor.

Dat was dinsdag. Woensdag had de wakkere Volkskrant mijn nieuwtje reeds overgenomen. Waarna andere media met nader nieuws kwamen. Kourtit zou beloond zijn voor trouwe dienst. Zij had jarenlang als Nijkamp's wetenschappelijke secretaresse gefungeerd. Ze zouden een relatie hebben. Allemaal nieuws los van mij. Maar nergens echt hard gemaakt. Geruchten dus.

Ik reisde daarom naar de VU om studentenvolk te horen. Iedereen deed heel lacherig. Niemand gaf echt bevestiging. Wel ontstond vaak een vraag- en antwoordspel. Met als strekking dat Professor Nijkamp geroemd om zijn fantasie en ideeën nooit als gewoon mens beoordeeld is. De man heeft in zijn eentje een faculteit opgebouwd die nu tachtig lieden telt. Vanuit het niets in betrekkelijk korte tijd. Creatieve geesten gebruiken niet de routinematige formele wegen.

Dat zou op flinke follow-up kunnen wijzen. Ik wacht af.* NRC 28/05/2013

** zie link hieronder


Zie ook: http://www.tto.vu.nl/en/a...-Science-Innovation-Award-2013

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 1 juni 2013


Geplaatst in de categorie: economie

4.0 met 6 stemmen 380Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jacob
Datum:
1 juni 2013
Als ik mij goed herinner was het Jan Blokker die tientallen jaren geleden al opmerkte dat de wetenschappelijke waarde van veel proefschriften die van een gebonden jaargang Libelle (of soortgelijk blad) niet overstijgt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)