Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mijn bakker en de wet

Mijn bakker zit in een klein straatje. Zonder reclame zouden veel mensen het ambachtelijke winkeltje niet vinden. Dus staat op de straathoek al meer dan dertig jaar een bord. Het staat niet in de weg. En hindert het verkeer niet. Het bord staat er elke dag behalve op zondag. Van acht tot één. Niks aan de hand dus. Pais en vree in Utrecht.

Toch niet. Een tot nu toe anonieme bewoner heeft geklaagd. Je mag geen reclame maken verder dan een meter van je winkel. Dat wist die bewoner. En dus kwamen er, terwijl de winkel vol klanten stond, twee Handhavers handhaven. Handhavers zijn niet eng maar ze hebben altijd een afwijkende lengte en ruiken een beetje. En ze zijn heel goed in handhaven. De bakker werd gemaand het bord weg te halen op straffe van een dwangsom. De handhavers gingen er vandoor en op elk brood verscheen een laagje schimmel.

Anonieme klachten, kleinburgerlijk geleuter, de letter in plaats van de geest; voor mij allemaal redenen om ooit Leusden te ontvluchten (daarover later meer). Dus toen de bakker zijn verhaal aan mij vertelde wist ik dat ik niet stil zou zitten. De petitie ligt klaar achter de toonbank, het advies van de sociaal advocaat is overhandigd en ik heb er een vriend bij. Ja de bakker is mijn vriend geworden. Zijn bord staat inmiddels weer op de straathoek want we gaan eerst een officiële boete uitlokken. Om dan vernietigend terug te slaan met een bestuursrechtelijke procedure. Ja lezer, ik ben inmiddels aardig ingelezen in het recht.

We zijn nu een week verder en de Handhavers hebben zich nog niet laten zien. Niet dat ze iets mogen, maar ze kunnen wel dreigen. De bakker en ik hebben er lol in gekregen. Overmorgen beginnen we een actie tegen frauduleus handelen in de zorg. Daarvoor zetten we drie borden op de stoep. Drie! En we gaan vechten tegen het sociale onrecht dat uitgeprocedeerde asielzoekers wordt aangedaan. Ik zou daarvoor eerst in hongerstaking gaan maar dat vond de bakker niet zo’n goed idee. Stel dat de actie aan zou slaan.

En die anonieme klager? We gaan echt niet door zijn of haar brievenbus piesen maar het zou me niks verbazen als ie uit Leusden komt.

Schrijver: Marcel Harmsen, 31 mei 2013


Geplaatst in de categorie: humor

4.0 met 4 stemmen 928Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
31 mei 2013
Email:
moi636yahoo.com
Ha, Leusden nog wel! Daar heb ik nog een hele tijd gewoond..verschrikkelijk :)bijna net zo erg als Soest.
Die laatste alinea, daar heb je me mee, top!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)