Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geniet in Arnhem

Het is één van de vele onvergetelijke scenes uit Fawlty Towers. Een van de oudere gasten vraagt of er ook een gids is waarin staat wat er in Torquay te doen is. Een jonge gast, die in die aflevering nog vaker overhoop ligt met de hoteleigenaar, mengt zich terloops in de discussie met de opmerking ‘Oh, you mean the smallest book in the world?’

Ik moet aan die sneer denken als bij mij thuis 'Geniet in Arnhem' op de deurmat valt. De Zondagkrant die eerder al was omgevormd tot de Weekendkrant wordt nu onder de nieuwe naam een wekelijkse uitgave over uitgaan en recreëren. 'Geniet in Arnhem' is het zusje van 'Geniet in Gelderland' in de Gelderlander.
Bij mij ben je met de gebiedende wijs sowieso niet aan het juiste adres. In Nijmegen heet de uitkrant al een eeuwigheid QV. De afkorting van Quo Vadis? Waar ga je heen? Dat klinkt al een stuk vriendelijker. In Amsterdam is het gewoon de Uitkrant. Het zal er mee te maken hebben dat als je veel te melden hebt ook minder woorden gebruikt. En omgekeerd.

Tot wie richt Geniet in Arnhem zich? Kleuters lijkt het, als je naar de woordkeuze in de aankondigingen kijkt. 'Sterrenspektakel aan de avondhemel in Presikhaaf.' Hilarisch toneel bij Steenfabriek.
Maar als je leest op welke manier Geniet in Arnhem in een behoefte gaat voorzien, weet je dat niet de jeugd maar eerder het 50+ deel van de Arnhemmers bediend wordt. ‘Arnhem is een stad om 'volop in en van te genieten, met prachtige culturele plekken'. 'Heerlijke buitenbeleving'. 'Lekker verpozen aan de Korenmarkt'.

Christine, de eindredacteur van Geniet in Arnhem oogt fris op de voorpagina van de eerste uitgave. Maar als ze ons meeneemt op haar ideale dag in Arnhem klinkt ze als een bejaarde doos. 'Arnhem bulkt van de mogelijkheden om er op uit te gaan: van kastelen tot musea… De Rijnkade heeft een bijna Franse uitstraling met terrasjes kleurige bloembakken. Met een koud rosétje in de hand en het gezicht in de zon is het voor veel mensen zichtbaar genieten.' Bij regen is het volgens haar zelfs leuk shoppen en - dat is handig - je stapt overal gemakkelijk op de bus en die brengt je snel thuis.

Ze is vergeten dat je in Arnhem natuurlijk ook in één van de vele gezellige restaurants heerlijk Bourgondisch kunt vertoeven. Daar zal ze van de uitgever wel een reprimande over krijgen. Of ze heeft deze uitsmijter nog in de pocket. Want volgende week moeten we natuurlijk weer genieten. En de rest van een ongetwijfeld bruisend zomerseizoen.

Schrijver: de Thuistoerist, 3 juni 2013


Geplaatst in de categorie: woonoord

4.4 met 5 stemmen 292Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)