Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Glazenwasser

Ik vind mijn glazenwasser te duur.
Hij komt zes keer per jaar en dat kan volgens hem niet minder vaak. Ik ben nu tweehonderd en tien euro per jaar kwijt voor mijn ramen.
Dus heb ik het plan opgevat om het werk aan te besteden. Ik heb een advertentie gezet in het plaatselijke sufferdje (waar komt die naam toch vandaan? Ik vind dat meer een orgaan voor rechts-radicalen), ik heb de vraag opgehangen bij de drie supermarkten waar ik kom en ik heb eens wat rondgevraagd. Wat blijkt; mijn glazenwasser heeft een monopoliepositie. De wijken zijn verdeeld en andere glazenwassers zullen zich niet gauw wagen buiten hun rayon.

Als de overheid gaat aanbesteden dan zijn er altijd een stuk of wat partijen die een offerte uitbrengen. Op kwaliteit wordt dan niet meer gelet, het gaat alleen nog om de laagste prijs. Dan kunnen er twee dingen gebeuren: De offrerende partijen hebben stiekem hun prijzen verhoogd en degene die de klus krijgt deelt die extra winst met de andere partijen (“dit jaar ik, volgend jaar jij”) of degene met de laagste prijs zat veel te laag en verprutst de boel of roept op een beslissend moment keihard dat er geld bij moet. Een bekende riedel waar bijvoorbeeld vastgoedbazen heel leuk van kunnen wonen.

De NS en AnsaldoBreda zijn echter geen glazenwassers. Toen de HSL klaar was ging de concessie niet automatisch naar de NS. Andere ‘glazenwassers’ wilden dolgraag de lijn exploiteren. Dus betaalde de NS de hoofdprijs. Die moest gecompenseerd worden door een zo laag mogelijke prijs voor de treinstellen. En AnsaldoBreda komt uit een land waar financieel en ethisch gezien andere normen gelden. Dat zijn zeg maar glazenwassers die zonder blikken of blozen strepen op de ramen achterlaten. We weten het nu wel: Concessies en aanbestedingen zijn bedoeld om concurrentie te stimuleren maar hebben bijna altijd hogere kosten tot gevolg.

Mijn glazenwasser verricht op zich prima werk. Maar ik dien wel een verzoek in voor een parlementaire enquête om te achterhalen waarom ik geen glazenwassende Pool kan krijgen. Want die leveren pas echt kwaliteit tegen een goede prijs.
Jammer trouwens dat die Polen geen treinstellen bouwen.

Schrijver: Marcel Harmsen, 7 juni 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 4 stemmen 176Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)