Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dopingstudent

”Goed je best doen”, zei mijn moeder vroeger al. “Dan kom je er altijd”. Helaas was ik niet altijd zo braaf en verdween het cum laude afstuderen al snel uit zicht. Jaren later dacht ik er aan het opnieuw te proberen, maar studeren was toen al helemaal geen lolletje meer. Ik moest sneller leren, anders kreeg ik geen geld of kon ik stoppen: de prestatiemaatschappij sloeg keihard toe.

Sinds die tijd is het steeds erger geworden met dat presteren. Nu kunnen studenten al na het eerste jaar weggestuurd worden als ze niet goed hun best doen. Dan wordt het kwakkelen, zoeken tot je een opleiding gevonden hebt waarbij je zonder al te veel ellende een baantje kunt bemachtigen. Maar daar begint het presteren pas echt met targets halen, hardere eisen van chefs, meer werk doen voor minder geld, niet zeuren over overuren anders kun je vertrekken en andere uitwassen van de prestatiemaatschappij.

Er is een manier om sneller super studieresultaten te boeken. Kijk maar eens naar het wielrennen. Daar, zo weten we nu, stond en staat zo’n beetje elke toprenner stijf van de doping. Dat steeds meer renners hun wandaden toegeven is prima, maar we vergeten snel. Want de grootste zondaar, Lance Armstrong, werd afgelopen week zomaar gekozen tot beste wielrenner ooit.

Studenten die denken dat ze onvoldoende presteren kunnen dus gewoon doping gaan gebruiken. Plascontroles zijn er niet, dus de pakkans is nul. Zo kun je toch nog vanaf het begin meedraaien in onze prestatiemaatschappij. En kun je later alsnog die vette bonus opstrijken. Want net als bij Lance Armstrong telt uiteindelijk alleen het resultaat.

Schrijver: Rob Chevallier, 24 juni 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

5.0 met 1 stemmen 165Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
W. vd. Ven
Datum:
26 juni 2013
Presteren is inderdaad een toverbal-begrip-woord
geworden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)