Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Droom je Moyenne van Noah

Bestaat het paradijs op aarde? Wie zegt nee in haar of zijn betere zomerse dromen? Zo hoef je geen biljarter te zijn om je een hoogst eigen Moyenne te dromen. Cryptisch?

Niet voor jou, reguliere internetter van de vaste hap. Wel – teleurstellend misschien - voor mij. Mijn voorkeuren blijken te onbepaald om erbij te horen. Want ik kende het niet: droomeiland Moyenne, één onbewoonde Seychel van niks! Want wat stellen negen hectares (0.089 km2) voor? Wanneer komt het weer te koop?

Kost achtduizend pond? Er staan maar vier bomen? Jazeker er moet gekapt gehakt en geschoond worden. Om er overheen te kunnen lopen alleen al. Maar wij flabberend van de mogelijkheden zien het helemaal zitten. De boompjes en de plantjes komen op houten vlotjes aandrijven. Aardige mensen daar op de Seychellen. Willen je onderneming riant steunen zonder geldtroebelen en leveringscontracten. We planten er maar liefst 16.000! Palmbomen, prairiebanaan, mango’s, roomappels, ze groeien in de wondertuin. Het leuke van tropen alles groeit sneller.

In 1962 kocht Brendon Grimshaw het. Geboren Yorkshire 1925. Succesvol journalist in Kenia maar verder gewoontjes. Wel een Kuifjestype. Vijftien jaar oud van school om reporter te worden. We hadden hem zelf kunnen zijn. Wat zeg ik – morgen zullen we het zijn. We komen er toevallig op terecht en kijken door de leegte (geen beesten), de stilte (geen vogels) en de overwoekering met ondoordringbaar struikgewas heen.

Je ziet er tegenop de klus alleen te klaren. Jij Robinson Crusoe uit vrije keuze krijgt meteen een eigen Vrijdag. Komt aanwaaien. We noemen hem René Lafortune. ‘What ’s in a name?’ lachen jullie voortaan uitbundig over de koraalkust.

Het is genieten van ons volgroeid geboomte. Vogels? We halen ze sneaky van naburige eilanden. Net zo lang tot er een paar blijven. De eerste is een roodwitblauwe duif. Die heet voortaan pigeon hollandais. Reuzenschildpadden staan overal op uitsterven. Gaan we kweken. Binnen veertig jaar hebben we er 120…. Dat is bewezen. Je hebt geen stromend water en daar maak je geen vaste relaties mee. Zeker, treurig maar met mate.

Want je bent één met de natuur. Steeds meer. Je praat met de vogels, schildpadden, bomen en vissen. Plus dat je bij wijze van uitzondering anderen kieskeurig toelaat. Grimshaw vroeg zijn vader Raymond 88 jaar oud in 1981. Zijn moeder was gestorven en pa die nooit langs had willen komen kwam! Op proef. Ze werden de grootste vrienden. In 1986 gestorven, begraven op Moyenne.

Je ontwikkelt gaandeweg een soort eiland van Noah. Met een unieke brede variëteit aan inheemse soorten. Je doet pur sang wat alleen jij blijkt te doen. Werken aan behoud van allerhande bedreigde natuur.

Dat gebeurde Grimshaw. Zijn Moyenne kreeg in 2008 de status National Park. Hij stierf vorig jaar enige weken na bezoek van Simon Reeve. Die voor de BBC de wereld op bijzondere eilanden afreist Een soort Boudewijn Büch – die zit boven ongetwijfeld te likkebaarden. Want Moyenne heeft Boudewijn gemist.


Zie ook: http://www.grimshaworigin...endonGwGrain.htm#BrendonsRoots

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 20 juli 2013


Geplaatst in de categorie: individu

4.6 met 5 stemmen 1.933Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)