Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Old Tjikko

Zoals beloofd zou ik vertellen over Old Tjikko. Old Tjikko is een van de weinige bomen die vernoemd is naar een hond. De hond heet Tjikko en was mee toen twee Zweedse wetenschappers de leeftijd van een boom op Fulufjället gingen meten. Zij kwamen voor een verrassing te staan.

De boom zelf viel overigens nog mee. De net iets meer dan tien centimeter dikke stam wordt geschat een leeftijd te hebben van driehonderd jaar. Dat is natuurlijk een behoorlijk eerbiedwaardige leeftijd, want driehonderd jaar geleden waren er geen computers, geen vliegtuigen, geen elektriciteit of verbrandingsmotor en was Napoleon nog niet geboren. Driehonderd jaar geleden moest volgens een weergaloos boek Frankrijk nog ontdekt worden (Graham Robb), laat staan de wereld.

Maar het wortelstelsel. Toen ik daar op de fjäll stond naast het kleine boompje dat trots zijn stam recht hield besefte ik ineens: deze boom heeft de hele geschiedenis van de mensheid meegemaakt. De Afsluitdijk, de muur in China, de piramides in Egypte. Niets stond er. De legers van Rome, van Attila de Hun, nog geen spoor. De grote beschavingen waren nauwelijks begonnen met graan telen, maar de oudste letters zijn, vermoeden we, half zo oud als Old Tjikko.

Hij kan niet vluchten. Als er een ziekte komt, kan Old Tjikko geen medicijnen ontwikkelen en innemen. Hij kan alleen maar groeien en zelfs dat kan hij alleen heel erg langzaam. En dat blijkt genoeg om de tand destijds negenduizend en vijfhonderd jaar het hoofd te bieden. Hij stond er voordat mensen in de prehistorie hunebedden bouwden en hij staat er nog nu ze langzaam invallen en iedereen is vergeten waarvoor ze dienden.

Toen ik dat voelde, kon ik alleen maar stil zijn.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: natuur

4.0 met 8 stemmen 214Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)