Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gelijk hebben

Op 18 april dit jaar was ik in Amsterdam om te discussiëren over de toekomst van politieke partijen. Er was een aantal sprekers en er waren allerlei mensen uitgenodigd van wie de ROB (Raad van Openbaar Bestuur) om een of andere redenen vermoedde dat die interessante gedachten zouden kunnen hebben over de toekomst van politieke partijen in Nederland.
Het is mij onduidelijk waarom ik op de genodigdenlijst stond, maar ik vond het wel een leuk idee om er te zijn.

Sinds het uitkomen van de film Inconvenient Truth van Al Gore over de klimaatcrisis, zie ik overal ongewenste waarheden. Waarheden, waar we het niet over willen hebben. Waarheden die we niet willen zien. Zo’n waarheid kwam die dag in Amsterdam ook boven tafel.

Er werd tijdens de discussie geklaagd over de afgenomen invloed van de politiek. Den Haag had steeds minder te zeggen. Gemeenten werden in toenemende mate uitvoeringsorgaan van Den Haag. Ik besefte ineens dat het dus nooit meer iets wordt met politieke partijen, als ze niet in staat zijn zich te organiseren op het niveau waar de macht wel zit. Dus op Europees niveau, om te beginnen.
Maar precies op het moment dat ik dat dacht, besefte ik, dat we dat niet willen weten. Ik wilde het wel zeggen, want het was waar. Maar ik wilde het ook niet zeggen, omdat ik zeker was dat ik als brenger van deze boodschap voor joker zou staan – althans in dit gezelschap, de elite op het denken over politieke partijen zou je kunnen zeggen.

Hoe nu verder?

De discussie modderde voort en kwam geen stap verder. Ik zat ondertussen op hete kolen. Dat beviel ook niet. Ongezien trok ik dus toch de stoute schoenen aan, vroeg en kreeg het woord en legde wellicht wat onhandig uit dat politieke partijen zich moeten organiseren op het niveau van de macht: dus op Europees niveau.

Stilte. Men keek mij aan. Men keek elkaar aan. De gespreksleider voelde een ongemakkelijke stilte en stelde een vraag over een ander onderwerp aan een andere spreker.

Schrijver: Jan R. Lønsing
29 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: politiek

3.4 met 5 stemmen 148Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)