Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Slecht sprookje

Er was eens een land, hier niet zo ver vandaan, waar de zon bijna altijd scheen.
De bewoners waren er vriendelijk en ook op drukke plekken kon je je spullen zomaar op een terras achterlaten en het uren later weer terugvinden op dezelfde plaats. De huizen in de dorpen waren eenvoudig maar in de hoofdstad vond je weelderige bouwwerken die op kleine paleizen leken met een binnenplaats waar het lekker koel bleef. Vaak had men daar een terras ingericht waar je de lekkerste spijzen kon nuttigen.

Er was ook een gigantische moskee met een onmetelijk plein waar de hele wereld leek samen te komen. Verhalenvertellers brachten er luisteraars in beroering, oude mannen rookten er hun sigaretten, toeristen uit onbekende landen kwamen er bidden en gesluierde vrouwen lagen er hun kind de borst te geven.
Kinderen scharrelden er rond en waren nieuwsgierig naar elke vreemdeling en vroegen beleefd in gebroken engels waar hij of zij vandaan kwam.
Buiten de moskee was de souk, altijd druk, met overal nieuwe geuren en heel veel kleuren die magisch leken over te vloeien in de geluiden van weer een heilige dag.

Je hoefde maar een winkel binnen te gaan of je kreeg thee aangeboden en waar je ook kwam, je ging er vandaan met een kettinkje, een klein handwerkje of een doos dadels. Men was blij, oprecht blij, dat men jou had ontmoet. Het contact was geen pose; de volgende dag werd je herkend en als een vriend begroet.

De stad heette Damascus, het land heette Syrië en mijn dochter heeft er leren kruipen. Het bestaat niet meer.
Mijn hart bloedt nu er een idiote vergeldingsactie dreigt waarbij veel onschuldige slachtoffers zullen vallen. Ik weet dat veel Syriërs onderdrukt werden en dat er op elke straathoek een spion voor de overheid kon wonen. Men was er niet vrij. Maar elke ontmoeting was bijzonder en de, zuivere, islam heeft nergens anders zoveel indruk op mij gemaakt dan daar.

Mijn columns bereiken geen regeringsleiders, ze bereiken geen soldaten en geen Syriërs. Dus bid ik vandaag tot een onzichtbare Allah of hij een fantastische truc kan uithalen om alle betrokken partijen tot bedaren te brengen.

Schrijver: Marcel Harmsen, 30 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 6 stemmen 1.353Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)