Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Poep in de pan

En ik maar denken dat ik alles al achter de kiezen had gestoken. Dat was buiten het Hollandse vlees gerekend. Dat blijkt nu vol poep te hangen. Na het slachten worden de darmen van de koeien en de varkens doorprikt, de inhoud loopt over het karkas, en ziedaar het nieuwe vlees, met een reukje aan.

Het Belgische agentschap voor de voedselveiligheid was er als de kippen bij om te zeggen dat zoiets in België niet kon. Dat was verdacht. Alles kan in België, waarom dat niet? Komt dat Hollandse vlees dan niet naar België? Toch wel, zeiden ze bij het voedselagentschap, maar in onze slachthuizen worden de darmen niet doorprikt, en als er al eens een ongelukje gebeurt, dan wordt dat vlees gewoon weggesneden. Wat er met dat vlees gebeurt, wilden ze niet zeggen. Waarschijnlijk versast naar Holland, waar ze al lang het verschil niet meer smaken. In ruil krijgen wij wat Hollands vlees.

Ik dus gisteren naar mijn slager om een Belgische biefstuk. ‘Een Belgische biefstuk?’, kaatste hij de vraag terug, terwijl de vier wachtenden achter mij ook hun meest bedenkelijke blik hadden opgezet. ‘Ik heb gepelde biefstuk, ossenhaas, kogelbiefstuk, filet pur, chateaubriand, entrecote, maar Belgische biefstuk, nee, die heb ik niet.’
'Kan je me dan garanderen dat je me geen Hollandse biefstuk verkoopt’, vroeg ik. ‘Wat is er mis met een Hollandse biefstuk’, wilde hij weten. ‘Nou,’ zei ik, ‘die hangt tegenwoordig vol mest en E.colli, zoiets leg ik liever niet in mijn pan.’ ‘Bijna al mijn vlees is Hollands’, repliceerde hij, ‘waarom denk je dat ik zo goedkoop ben?’
‘Heb ik dan al die jaren Hollands…?’, bedacht ik me terwijl ik met een lege boodschappentas richting uitgang liep, voorbij de toen nog twee wachtenden.
‘Loop nou niet te zeiken, man, je gaat er niet van dood, hoor’, riep de tweede me toe, met een bekakt Hollands accent en een stinkende adem.

Schrijver: Johan De Smet, 8 september 2013


Geplaatst in de categorie: voedsel

3.1 met 9 stemmen 278Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)