Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tijden veranderen

Vroeger waren de toiletten in ziekenhuizen altijd schoon, nu alleen als ze schoongemaakt zijn. Althans, in het Martini ziekenhuis hier in Groningen is het me al twee keer overkomen dat op het herentoilet op de poliklinische afdeling geuren uit de toiletpot omhoog kringelden, die sterk deden denken aan een gratis pishok op een verlaten parkeerplaats langs de snelweg. Of ook grote overeenkomsten vertoont met het geurpalet van een toilet in de laatste trein van Den Haag Centraal naar het hoofdstation van Groningen. Op die plaatsen accepteer ik het als een normale zaak en doe onverstoorbaar mijn behoefte.

In een ziekenhuis stoort het me toch wat. Vroeger was, denk je dan, een ziekenhuis schoon en nu niet meer. Er wordt, ga je vermoeden, een schoonmaakploeg ingezet van een externe organisatie die voor een belachelijk laag tarief de aanbesteding heeft gewonnen en die zijn schoonmaaksters op ultra-korte arbeidsovereenkomsten luttele seconden de tijd geeft om het toilet tenminste te doen blinken. Dat het niet stinkt stond niet in de aanbestedingsvereisten, omdat het ziekenhuis dacht dat een dergelijke prestatie buiten kijf stond, maar het schoonmaakbedrijf levert uitsluitend wat op papier staat – zowel aan zijn uitgebuite personeel die vervolgens niet de geringste aanvechting heeft het fatsoenlijke te doen, omdat dat meer is dan wat van ze wordt geëist – als aan het ziekenhuis.

De artsen hebben hun eigen toiletten en misschien zelfs hun eigen personeel. Ik hoop ook dat de verpleegsters hun behoefte niet op de openbare toiletten hoeven te doen. Maar als patiënt of als bezoeker zou ik het toch op prijs stellen dat ik ook op een schoon toilet mijn uitwerpselen kan achterlaten.

Blijkbaar veranderen de tijden.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 september 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

5.0 met 1 stemmen 109Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)