Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Badkamer

In mijn badkamer die eigenlijk de onze is staan meer dan vijftig met vloeistoffen gevulde flesjes die geschikt zijn om in die ruimte te gebruiken. Vijftig!

De flesjes variëren van shampoo tot lenzenvloeistof en van schoonmaakmiddel tot
vloeibare ontstopper. Het zijn er meer dan vijftig maar ik ben bij vijftig met tellen gestopt. Wat moet een mens met zoveel flesjes met vloeistof? En wat kost dat allemaal wel niet?

Vroeger was het anders.
In mijn ouderlijk huis was er een douchecel, nauwelijks uit te spreken, maar zo klein, dat er enkel plaats was voor een stuk zeep en een fles gezinsshampoo. In de hoek van de douchecel had mijn vader op ooghoogte zo’n metalen rekje gemonteerd. Bijna recht. Met een schroef die níet roestvrij was.
Schoonmaakmiddel was er niet of zag ik nooit maar ik geloof echt niet dat daar plaats voor was.

Ooit woonde ik in een studentenhuis met vier personen waar we kookten in de douche. Daar hing een plank die je kon uitklappen. Daar zette je dan de kookplaat bovenop, je stopte de stekker in het stopcontact die zich in (!) de douche bevond en je kon koken. Toen had het wel wat en we betaalden trouw elke maand het veel te hoge zwarte huurbedrag aan de slager/eigenaar van het pand, god hebbe zijn ziel, ik hoop in elk geval dat hij dood is. (beroerd vlees trouwens daar in die Nijmeegse Krayenhofflaan).

In de douchekeuken stonden vijf flesjes met vloeistof; drie voor de twee meisjes (wasspul en shampoo en ze deelden de shampoo), en twee doppeldouche voor de jongens. Ajax kochten we pas als we vonden dat het nodig was.
(overigens weet ik van een studentenhuis waar de sfeer zo verpest was dat alle negen bewoners hun eigen wc-papier naar het toilet meenamen, maar dit terzijde).

Blijkbaar is er in de loop der jaren een markt gecreëerd voor vloeistoffen. Natuurlijk; we hebben shampoo nodig en lenzenvloeistof en dikbleek.
Maar bijna zestig flesjes op een gezin van vier?

Heel vroeger gingen we allemaal naar een badhuis om collectief te badderen. Nu is het badhuis een theater of hier vlakbij, een (overigens heerlijk) restaurant.

Tijden veranderen. Maar als ik moet bezuinigen, wat moet ik dan doen?
Moet ik minder vloeistof gebruiken? Moet ik bepaalde flesjes niet meer aanschaffen? Moet ik op zoek naar een badhuis (heerlijk die in Istanbul!)? Moet ik samen badderen met partner of kind? Moet ik de aanbiedingen leren negeren die schreeuwen: ‘Drie voor de prijs van twee!’? Of moet ik niet meer douchen?

De huidige regering heeft jarenlang geroepen dat ik moet investeren, uitbreiden, lenen, kopen, pakken, besteden, genieten! Daar werden allerlei faciliteiten voor in het leven geroepen.
Maar kan die regering me ook vertellen hoe ik het voor elkaar krijg om het aantal flesjes in mijn badkamer te reduceren?

Schrijver: Marcel Harmsen, 27 september 2013


Geplaatst in de categorie: humor

4.3 met 3 stemmen 196Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)