Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Functioneel bloot

Amerikanen die verontwaardigd zijn over penispaaltjes en moslims die proberen een Miss-verkiezing te verbieden: deze week werd weer eens duidelijk dat de wereld steeds truttiger wordt. De vrije geest, de frisse wind van de jaren zestig ligt heel ver achter ons en kwijnt steeds verder weg.
Het gaat hier niet om een pleidooi voor wilde seks op televisie, of blote mensen in het straatbeeld. Het gaat wel om het behoud van de vrijheid die we in de afgelopen decennia opgebouwd hebben.
Waarom is topless zonnen een zeldzaam verschijnsel geworden? Waarom wordt het laken in bed steeds hoger opgetrokken in een film? Waarom haalt de Panorama in een bericht over de Naked Bike Ride juist iemand naar voren die gefotografeerd is in een weinig flatteuze houding? Waarom wordt er vreemd aangekeken tegen een Miss-verkiezing? Waarom maken Amerikanen zich in eigen land ineens druk om paaltjes waarvan wij al jaren vinden dat ze het straatbeeld van Amsterdam sieren?

De Nieuwe Truttigheid is een bekend sociologisch verschijnsel maar het lijkt een onomkeerbare trend te worden. Een beetje tegenlicht kwam afgelopen week van het Nederlands Filmfestival. Naakt in de Nederlandse film is daar het thema. Maar dat stemt wat weemoedig, want de vraag is of scenes uit Turks fruit en andere klassiekers in deze tijd nog op dezelfde manier gedraaid zouden worden.

In de nieuwste Nederlandse film ”Hoe duur was de suiker” zit nog wel veel bloot. “Maar dat is functioneel bloot”, merkte de regisseur haastig op. Misschien dat de film Kenau volgend jaar een keerpunt kan inluiden. Daar rennen een stuk of vierhonderd vrouwen naakt over het Middeleeuwse slagveld. Functioneel bloot? Natuurlijk niet, maar daar gaat het niet om.

Schrijver: Rob Chevallier, 30 september 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 5 stemmen 355Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
30 september 2013
Email:
moi636yahoo.com
Helemaal mee eens, de wereld slaat door met vertrutteling. Minder topless zonnen heeft volgens mij meer met badmode te maken.
Er zit iets absurds in de bemoeienis met de miss-verkiezingen; zowel feministen als moslims zijn er maar druk mee.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)