Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bart Smit

Ons land is in rep en roer. Er is iets aan de hand en het móet aangepakt.
Je denkt: Heh? Is er in Nederland ook een boot met vluchtelingen in de fik gevlogen en gezonken? Nee, het is allemaal veel erger. Wat dan wat dan? Hoor ik u denken.

Bart Smit heeft een foto in zijn cadeaugids geplaatst die ‘voorbijgaat aan de emancipatie’. Het ‘rolbevestigende karakter is stuitend’ en ‘de conservatieve beeldvorming is beneden alle peil’.
Zo ongeveer luiden de reacties van betrokken Nederland. Want potverdikke; we zijn een reactief volkje. En waar gaat het nou om?

Bart Smit plaatste een foto met huishoudelijk speelgoed en de tekst: “Zo goed zijn als mama, dat wil je ook!” En we zien vier huishoudende meisjes. Een beetje zoals dat soort folders er al achthonderd jaar uit ziet. Meisjes die het huishouden doen. Dat vinden meisjes leuk dus waar hebben we het over?

Gerenommeerde talkshows (u kent ze wel, die bijna nooit slimme vrouwen of überhaupt vrouwen in hun programma hebben omdat ze die ’niet kunnen vinden’) hebben het onderwerp al te uit en te na besproken.
Conclusie: Het is een schande dat bij Bart Smit alleen meisjes worden geassocieerd met huishoudelijke taken.

Wacht even… Wat is dat ook al weer voor soort folder? Een Sinterklaasfolder toch? En gaat het Sinterklaasfeest niet over een blanke man met zwarte knechten?
Alsof dat niet ‘voorbijgaat aan de emancipatie’.

Begrijp me goed; ik wil niet van het Sinterklaasfeest af. Het is een mooie traditie. En mijn zoontje denkt echt niet dat een van zijn beste vriendjes een knecht is.

Zo moeten we die gewraakte folderfoto ook gaan zien; als onderdeel van een mooie traditie. En meisjes die kwijlen bij het zien van dit soort folders en die later als ze groot worden slim genoeg zijn, worden later echt geen huishoudfanaten. Ik spreek uit ervaring.

Meisjes zijn lief, jongens zijn stoer, Sinterklaas bestaat, een zwarte piet is een knecht, een Surinamer lui, god woont in de hemel en een vluchteling is dom want die kan niet zwemmen. Mogen we alsjeblieft wat te ontdekken hebben als we volwassen worden?

Schrijver: Marcel Harmsen, 4 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 152Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)