Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De wereld draait om mij

Het is heel goed mogelijk dat de wereld om mij draait. Daar hoef ik niets geks voor te doen. Immers, waar zou de wereld het lef vandaan halen om te zeggen dat hij om zijn eigen as draait? De zon zou immers even goed kunnen beweren dat hij in het centrum staat en zo gauw de zon dat zegt, kan het Melkwegstelsel boos brommen dat de zon wel heel erg hoog van de toren blaast.

Alles beweegt immers? De enige manier om na te gaan waar je bent, is om de relatieve plaats vast te stellen. Ik sta hier op 3 kilometer van de Grote Markt te Groningen en 4 kilometer van het hoofdstation. Ik sta hier enkele tienduizenden kilometers van Australië en een ongelooflijk grotere afstand tot de zon.

Als ik nu het middelpunt van alles bent, draait alles om mij heen. Sterker. Als ik een stap zet, gaat alles even ver de andere kant op. Alles dus. Het heelal beweegt dan ten opzichte van mij en ik blijf waar ik ben: in het middelpunt van alles. Het kost mij niet eens overdreven veel energie om alles te verplaatsen. Als ik een stap richting de kast doe, van de muur weg, beweeg dus niet ik, maar de kast en de muur.

Maar als nu de wereld om een mier draait die op de as van mijn fiets zit. Dat kan immers evengoed. Bij het fietsen beweegt de mier dus niet, maar maak ik enorme salto’s om de mier op zijn plek te kunnen houden en mij toch relatief richting bijvoorbeeld het station te bewegen. Gelukkig maakt de aarde diezelfde salto’s, want anders zou ik voortdurend met mijn kop op de straat terechtkomen. En om de mier op zijn plek te houden, moeten ook maan, zon en het hele Melkwegstelsel zich als een waanzinnige rondzwaaien om die ene mier op zijn plek te houden.

Erg vermoeiend, dat gedachte-experiment. Laat ik het er voor mijn gemoedsrust maar op houden dat de wereld niet om mij draait.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 10 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: heelal

4.3 met 3 stemmen 247Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)