Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Privacy: een sterk verouderd begrip.

Peter Diamandis, vooruitgangsdeskundige uit de VS, vertelde vorige week aan Nieuwsuur dat ’privacy’ een verouderd begrip is.
Zelden heb ik me na een interview zo opgelucht gevoeld. Al enige jaren probeer ik mijn aloude privacy alle eer aan te doen maar ik ging steeds meer merken dat het onbegonnen werk is.
Ik deed niet mee aan Linked-in, aan Twitter, aan Facebook: allemaal in een krampachtige poging geen digitale sporen achter te laten. Ik tekende verzet aan tegen het elektronische patiëntendossier et cetera.

Ik voelde dat het een hopeloze strijd was omdat ik desondanks overal digitale sporen naliet: bij de betaling van mijn diesel bij de benzinepomp, bij het zoeken met de zoekmachine van Google, bij het overschrijden van de 50 km grens met enkele kilometers, bij het boeken van een reis naar Rome, bij het binnengaan van mijn supermarkt, bij het plegen van een telefoontje, bij het ontvangen van een appje, bij het bezoeken van deze site: het houdt niet op. Ik bereken dat op een dag als deze ik minimaal 100 maal te traceren ben waar ik op welk moment ben en wat ik doe.

Peter Diamandis opende mijn ogen: de strijd voor privacy is hopeloos ouderwets. We kunnen beter onze zegeningen tellen en in een wereld waarin over enkele jaren niet 2 maar 5 miljard mensen digitaal met elkaar verbonden zijn, met elkaar uitkijken naar slimme oplossingen voor gevaren die ons bedreigen: ziektes, economische crises, armoede, terrorisme, botsingen met kometen.
En ervan genieten dat we door de digitale overdrachtsmogelijkheden getuige kunnen zijn van iedere sportwedstrijd of kunstuiting of politieke meeting ver van ons vandaan.

Het is een wonderlijke wereld en de wereld zal steeds wonderlijker worden!


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=S9hgelVS-0I

Schrijver: Dagschrijver, 26 november 2013


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.7 met 6 stemmen 193Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 november 2013
Alle stekkers uit de stopcontacten steken, is dat wat? Bij kaarslicht liefdesbrieven met Oost-Indische inkt schrijven, is dat wat? Of op niets meer reageren, dat is zeker wat!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)