Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het nieuwe winkelen

'Wil je een tennisracket kopen? Ga naar een goede sportzaak. Laat je goed adviseren. Vraag of je een paar rackets kunt uitproberen. Noteer het type van je voorkeur en koop het online. Internet is namelijk veel goedkoper.'

Dit advies is te vinden op www.racketkopen.net. Het vat onze ethiek van het kopen goed samen: we willen het beste voor de laagste prijs. Wat precies het beste voor je is, vind je op internet. Waar het het goedkoopste is: idem. En als je lef hebt vraag je de plaatselijke vakhandelaar of je een paar rackets mag proberen. Om vervolgens op internet te kopen. Er staat niet bij of je de betreffende vakhandelaar ook vriendelijk moet bedanken voor zijn service. Het kost geen moeite om het einde van de detailhandel te voorspellen. Wie kan googlen is in no time specialist en spekkoper. Niet goed, geld terug.

In onze binnensteden knopen veel zelfstandige detailhandelaren inmiddels de laatste touwtjes aan elkaar. In de recent opgeknapte Arnhemse Steenstraat – we haalden er ooit het monopoliespel mee – maken gerenommeerde winkels plaats voor winkels met dumpartikelen, een beleningszaak, kebab en leegstand. Alleen de superspecialisten, zoals de modeltreintjeswinkel van Wentink, houden stand. De vraag is hoe lang nog.

Ik koop mijn racket uiteindelijk niet op internet maar in een outletstore op een industrieterrein, aan de rand van de stad. Tja. Gezellig winkelen is anders. Plek zat en gratis parkeren, dat dan weer wel. Mocht ik koopjes willen jagen dan kan ik linksaf, de enorme hal van de Action in. Rechtsaf in een vergelijkbare loods zit de Intersport outletstore. Ik heb mijn online huiswerk gedaan. De verkoper ook: hij slaagt voor mijn mondelinge overhoring.

Ik zie een gouden toekomst voor deze rafelranden van de stad. De stadsrand is het nieuwe centrum. In Oberhausen kennen ze het fenomeen al. Niet voor niets heet het shoppingmekka daar 'das neue Mitte.' Alle ketens onder één dak. Samen met alle fastfoodketens rond één – ook – overdekt plein. Niet in het oude centrum, maar in the middle of nowhere. Die ketens redden het wel. Voor het voortbestaan van de onafhankelijke winkeltjes vrees ik het ergste. Ze hebben soms wel bestaansrecht, maar hun binnenstad misschien niet. De weidewinkels en het online kopen winnen de slag om de consument. Utrecht telde volgens de laatste cijfers gemiddeld 70.000 bezoekers per week minder in de binnenstad. En dan moet de start van de bouw van het nieuwe winkelhart in Leidsche Rijn nog beginnen.

Is er dan geen spatje hoop? Jawel. Meer van hetzelfde. En dan bedoel ik echt heel veel hetzelfde. Zoiets als Batavia Stad Fashion Outlet bij Lelystad, maar dan op alle gebieden. Rotterdam krijgt een heuse grafboulevard in de Rusthoflaan: alles wat met uitvaart en rouw te maken heeft in één straat. Lichtenvoorde krijgt wat mij betreft alle boekwinkeltjes. Arnhem de miniatuurtreintjeswarenhuizen en Leidsche Rijn Centrum wordt één groot bugabooparadijs. Voor iedereen die voor het winkelen nog wel de deur uit wil: meer van hetzelfde is het nieuwe voor elk wat wils!

Schrijver: de Thuistoerist, 2 december 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 10 stemmen 856Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jetteke
Datum:
2 december 2013
Helaas werkt het zo; kijken, passen in winkels en dan zo goedkoop mogelijk zien te bemachtigen. De winkeliers zien met lede ogen hun inkomen al meer terug lopen. Zij kunnen er niet mee concurreren met hun pand-, personeelskosten enz. In mijn woonplaats zie je ook veel leegstand en komen en gaan van winkels. Tijden veranderen. Het is niet ideaal maar wel menselijk dat de mensen het zat zijn om veel te veel geld voor producten te moeten neerleggen. De waarde van zaken wordt alleen opgeschroefd voor kosten te drukken maar het is niet de echte waarde. Waarde heeft in de westerse samenleving een naar bijsmaakje gekregen.
Naam:
Léon
Datum:
1 december 2013
Willen wij dit "met zijn allen"?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)