Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De beste lijst ooit

Vanavond aan het eind van de vergadering concludeert de voorzitter van de afdeling Groningen tevreden dat er een stevige lijst staat: hoge kwaliteit, de beste denkbare lijst. Dat is onzin. Maar de zaal gaat klappen. Ik ook. Al was het maar voor de gezelligheid.

Er hebben veertig tot zeventig mensen gesolliciteerd en het is volstrekt onmogelijk om te weten wie beter is dan wie. De kans dat de commissie de juiste volgorde heeft gekozen, is bijna nul. De een is een betere spreker en een ander kan beter luisteren. Een derde snapt bepaalde beleidsterreinen, een vierde is een echte teambouwer en weer anderen hebben veel contacten met burgers in deze stad.
Het staat vast, dat niemand alle aspecten bij elkaar kan optellen en kan uitrekenen wie waar hoort. Mensen zijn niet te vatten in wiskunde. Vaak is duidelijk wie lijsttrekker moet worden. Soms is plek twee en nog minder vaak plek drie ook wel duidelijk, maar daarna? Daarna is het een tombola. Daarna weet je echt niet meer wie beter is en wie niet.

Ik heb één keer een lijst gemaakt. Dat was leerzaam. Ik weet zeker dat wij toen fouten hebben gemaakt. Er was iemand die we ‘even’ opzij hadden gezet om hem later op een weliswaar onverkiesbare plek terug te zetten. Zijn we vergeten. De man kwam niet op de lijst. Dom. Iemand anders had ik graag op een onverkiesbare plek willen zetten. Vergeten op het juiste moment te zeggen. Ik heb het hem later wel uitgelegd. De meeste commissies erkennen geen blunders. In ieder geval niet in het openbaar. Hebben wij ook niet gedaan. Maar ga er maar van uit, dat ze zijn gemaakt.

Dus we weten bijna zeker dat we niet de juiste lijst hebben. Maar dat gaat de voorzitter niet zeggen. Die gaat bluffen. Het is geen liegen, want hij weet ook niet zeker of het inderdaad niet de beste lijst is. De kans dat we de beste lijst hebben, is echter bijna nul. De kans dat we een goede lijst hebben is iets groter, maar heel veel andere volgordes, zelfs mensen die niet eens op lijst staan, zelfs dat had een op zijn minst even goede lijst op kunnen leveren.

Dus als je naar je gevoel te laag op de lijst staat: het ligt niet aan jou. Het is je lotnummer.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 12 december 2013


Geplaatst in de categorie: politiek

4.3 met 6 stemmen 176Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)