Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Van Baalen helpt

Na een paar uur slapen schoot ik vannacht wakker. Met tintelende voeten, klaarwakker. Eerst leuk redelijk aangenaam. Ook omdat mijn hele existentie opgekrikt voelde. Honderd jaar jonger energieker. Maar wat moet men 65+ daar ‘s nachts mee in bed? Mijn slapeloosheidsstress groeide met de minuut. Waarom had ik dat nou weer.

Iemand bij wie onrustig gewoel moeilijk voorstelbaar is is euro-parlementariër Hans van Baalen. Deze VVD-er was al jong berustend toonbeeld. Met roze appelwangetjes. Betrekkelijk onbeweeglijk. Jarenlang later in allerlei serieuze tv-praatprogramma’s. Thema’s zéér gevarieerd: zwerfdwergen, onkoppelbare akela’s, homofobe tramconducteurs, stoorzenders naar straatlantaarns enzovoort.

Enerverende tv-tijden. Ik zie Hans nu nóg allerlei alternatievelingen en probleemgevallen nobel aankijken en zwijgend vriendelijk toeknikken. Alsof het verplichte kost was voor de parlementariër. Wellicht soort corvee.
‘Moet kunnen’ zagen we hem denken. Té liberaal om zich publiekelijk in problematische menskanten te verdiepen. Te gênant voor hem en woorden. Laat de mensen voor zichzelf spreken.

Het enig kritisch tegengeluid ooit kwam van een extreem socialistische zuur academisch gevormde quasi metro-seksuele melkmuil. Van Baalen zou zo gewild zijn 'om wat-ie juist allemaal niet zei'. Quatsch natuurlijk.
Internationaal kreeg Hans al vroeg brede erkenning. Zo is hij Grootofficier in de Marokkaanse Orde Wissam Al Alaoui en Ridder-Grootkruis in de Taiwanese Orde van Genadige Wolken. Landen waar zwijgen politiek loont.

Niet in de wieg gelegd om zich druk te maken heeft hij wel de lijst getrokken. Knap hoor. Van de VVD in Europa.
Het viel nauwelijks op dat hij die in een sukkelzitje trok. Het leuke is dat Hans zijn gaven Europees kon uitbouwen. In de Liberale Internationale. Waar ook ter wereld trammelant, Hans reisde ernaar af. Om rustgevend ter plekke te verschijnen.

Niet dat hij overal werkt(e). President Ortega (Nicaragua) werd panisch van zijn zwijgzaamheid. Beschuldigde hem van samenzweren tot staatsgreep. Zette hem het land uit. Iedereen kan echter weten dat Hans komt om zich in luwten te laten bijpraten.
Bangkok (Thailand) zinderde van onrust tijdens zijn bezoek aan het parlement. Hij moest ook daar om zijn luisterbereidheid door een zijdeur vluchten.

Nu dreigt weer misverstand. Hij blijkt het vaakst afwezig bij stemmingen van alle EP-leden. Wel frequent daarentegen volgens presentielijsten in vergadering. Van Baalen noemde werken in het Europees Parlement in 2011 'meer corvee dan passie'. Stemmen vraagt zekere passie in betrokkenheid. Daar doet Hans niet aan. Men gebruikt dat nu voor een antistemming in media tegen hem. Hoewel – gelukkig maar - Minister Frans Timmermans het voor hem opneemt. Van Baalen noemt hij 'één van de meest prominente en zichtbare Nederlandse Europarlementariërs.’


Prominent zichtbaar in combinatie met rustgevende uitstraling is zeker Hans' kwaliteit. Zijn stem is niet nodig. Af en toe een knikje is genoeg.

Vandaar dat vannacht na uren woelen één gedachtesprongetje naar Hans bij mij voldeed. De tinteling trok grinnikend uit mijn voeten en ik vertrok als een blok.
Hans is gewoon een slaapmiddel.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 14 december 2013


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.5 met 4 stemmen 1.137Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)